Skip to main content

Δημοσκόπηση για την «τακτοποίηση ημιυπαίθριων»

Έρευνα για την άποψη της κοινής γνώμης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Το "ναι" στην «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που δρομολόγησε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ, προηγείται ελαφρά του "όχι", σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Το 25% να συμφωνεί απόλυτα, το 19% μάλλον συμφωνεί, το 9% μάλλον διαφωνεί και το 37% διαφωνεί με τις ρυθμίσεις.

Στην ερώτηση για την αναγνώριση της αυθαίρετης δόμησης, επτά στους δέκα ερωτηθείς διαφωνεί και πιστεύουν ότι υπεύθυνος για το πρόβλημα των αυθαιρέτων στη χώρα μας είναι το κράτος.  Τρεις στους είκοσι θεωρεί ότι φταίνε οι πολίτες, δυο στους τριάντα οι κατασκευαστές και ένας στους είκοσι ότι λίγο πολύ φταίνε όλοι (κράτος, πολίτες και κατασκευαστές)

Σχετικά με τη πρόταση του ΤΕΕ για την ίδρυση σώματος ελεγκτών μηχανικών, εννιά στους δέκα Έλληνες συμφωνούν, ενώ το ίδιο ποσοστό φαίνεται να πιστεύει ότι η πολεοδομική νομοθεσία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και αντιφατική, γεγονός που κάνει την αυθαιρεσία στη δόμηση γενικευμένη και σχεδόν αναπόφευκτη.

Οκτώ στους δέκα συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν πως η αυθαίρετη δόμηση συνιστά παρανομία και πρέπει να τιμωρείται ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος, ενώ ένας στους δυο πιστεύει ότι η αυθαίρετη δόμηση δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από το κράτος.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, στο αντίστοιχο ερώτημα, δείχνουν να διαφωνούν  με την «τακτοποίηση» (51% διαφωνώ απόλυτα, 15% Μάλλον διαφωνώ, 15%Μάλλον συμφωνώ  και 13 % Συμφωνώ απόλυτα)

Το 75% των Ελλήνων, χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ διαφωνεί το 18%. Την ίδια άποψη έχουν ακόμη και όσοι συμφωνούν γενικώς με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους (68%).

Υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας δημιουργίας και στο μέλλον ημιυπαίθριων χώρων στις οικοδομές είναι το 53% και κατά το 36% κατά. Στο αντίστοιχο ερώτημα οι μηχανικοί τάσσονται υπέρ της διατήρησης το 60% και κατά το 35%.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για λογαριασμό του ΤΕΕ από την Public Issue, με πανελλαδικό δείγμα 615 πολιτών (μη μηχανικών), καθώς και 2.400 διπλωματούχων μηχανικών, στις 22 και 23 Ιουλίου.