Skip to main content

Δημοσκόπηση:Αδιάφορη για την αντιμετώπιση της κρίσης η επίσκεψη Ομπάμα

Σύμφωνα με την Κάπα Research, το 75,5% υποστήριξε πριν την άφιξη Ομπάμα, ότι ο ερχομός του προέδρου δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Καμία επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης δεν θα έχει η επίσκεψη Ομπάμα υποστηρίζει το 75,5% των ερωτηθέντρων στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας το «Βήμα».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από την άφιξη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στη χώρα μας και συγκεριμένα το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 41,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα, ενώ το 34% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με στοιχεία του 2010, όταν το 38% έτεινε προς τον φιλοαμερικανισμό, το 2016 το 56% των Ελλήνων έχει τέτοια στάση. Σε ό,τι αφορά τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, το 41,5% δηλώνει δυσαρέσκεια για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 78% εκτιμά ότι η προεδρία του θα έχει αρνητική και μάλλον αρνητική επίδραση για την Ευρώπη.

Αντίστοιχα, το 47,5% πιστεύει ότι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ το 39,5% προτιμά την Κίνα, το 36,5% τις ΗΠΑ και το 20% τη Γερμανία.

Η δημοφιλέστερη χώρα για τους Ελληνες είναι η Γαλλία (75%), με τη Βρετανία (61,5%) και τη Ρωσία (61%) να ακολουθούν, ενώ η Γερμανία έπεσε κατά 34,5 μονάδες από το 2005 μέχρι σήμερα.