Skip to main content

Δημοσκόπηση Reuters: Δύο στους πέντε Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο Τραμπ και ο Μπάιντεν είναι απειλή για τη δημοκρατία

Το 57% των Δημοκρατικών ψηφίζουν Μπάιντεν για να μη βγει ο Τραμπ. Μόνο ένα 30% ψηφίζει Μπάιντεν για τις θέσεις του

Με τον Μπάιντεν και τον Τραμπ να έχουν εξασφαλίσει το χρίσμα των κομμάτων τους για να διεκδικήσουν την προεδρία, μια δημοσκόπηση του Reuters αποτυπώνει το πώς οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται αυτή την εκλογική αναμέτρηση των δύο μονομάχων.

Οι Αμερικανοί φαίνονται διχασμένοι, καθώς δύο στους πέντε πιστεύουν ότι ο υποψήφιος του άλλου κόμματος είναι απειλή για τη δημοκρατία.

Το 57% των Δημοκρατικών ψηφίζουν Μπάιντεν για να μη βγει ο Τραμπ. Μόνο ένα 30% ψηφίζει Μπάιντεν για τις θέσεις του.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο χαμηλό στους Αφροαμερικανούς, μια εκλογική βάση την οποία οι Δημοκρατικοί γενικά την κερδίζουν και ειδικά τον Μπάιντεν τον βοήθησε πάρα πολύ να εκλεγεί την προηγούμενη φορά.

Ένα όμως 64% των πτυχιούχων, μια από τις μεγάλες αδυναμίες του Ντόναλντ Τραμπ, οι πτυχιούχοι και οι γυναίκες των προαστίων λένε τώρα ότι στηρίζουν Μπάιντεν για να μη βγει Τραμπ τώρα.
 
Το 72% των Δημοκρατικών και το 78% των Ρεπουμπλικανών ανησυχούν για την επιρροή στην πολιτική μη-εκλεγμένων αξιωματούχων. Άνθρωποι δηλαδή που δείχνουν να υιοθετούν τη ρητορική Τραμπ για το«βαθύ κράτος» που πολεμάει τη δημοκρατία.
 
Το 81% των Ρεπομπλικανών και το 41% των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι οι μετανάστες δυσκολεύουν τη ζωή των Αμερικανών.

Ταυτόχρονα 9 στους 10 Δημοκρατικούς θεωρούν σημαντικό το θέμα των αμβλώσεων.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου πρόπερσι το καλοκαίρι να σταματήσει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Ρεπουμπλικάνους είναι 50%.

Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε και την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αντιπροέδρου σήμερα της Καμάλα Χάρις σε κλινική αμβλώσεων, ακριβώς για να τονίσει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι απειλή σε αυτό το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών.

Πηγή: ΕΡΤ