Skip to main content

Δύο εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία κι αναλυτές ξένων οίκων που παρακολουθούν τις εξελίξεις

Εναλλακτικές λύσεις για να στηριχθεί ο ελληνικός τραπεζικός τομέας αναζητούνται αυτή τη στιγμή ενός και εκτός συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία κι αναλυτές ξένων οίκων που παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο, μεταξύ άλλων εξετάζονται οι εξής προτάσεις:

1) Η εκδοχή μίας λεγόμενης προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης. Τι θα συνεπάγονταν αυτή η επιλογή; Θα υποχρέωνε σε ζημίες τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και θα κόστιζε λεφτά στην κυβέρνηση, αλλά θα διόρθωνε τον πιο αδύναμο κρίκο στο σύστημα. Κι αυτό, στην παρούσα συγκυρία είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα.

2) Επίσης μία λύση θα ήταν η δημιουργία μιας bad bank (σσ στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα αναλυτικά με άλλο ρεπορτάζ της η Voria.gr), αλλά και αυτό θα σήμαινε απώλειες για τις τράπεζες, αφού οι πωλήσεις θα γίνονταν σε τιμή αγοράς. Όπερ σημαίνει ότι το πλήγμα στους ισολογισμούς τους θα ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικό.

Και οι δύο παραπάνω λύσεις προϋποθέτουν ωστόσο και κάτι ακόμα: Ότι θα κοπούν οι δεσμοί με το παρελθόν, ενώ παράλληλα απαιτηθεί, μία «ένεση» δημοσίων κεφαλαίων και μία πιο ευέλικτη χρήση των κανόνων κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζεται αρμοδίως, οι επενδυτές μπορεί να δελεαστούν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, οι μετοχές του οποίων δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Γι αυτό απαιτούνται τα δραστικά μέτρα.