Skip to main content

Δύο γαλλικά αιτήματα και μια περίπλοκη ατζέντα............

Ποιο είναι; Στείλτε ναυτικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο για να βοηθήσετε στην συμμαχική επιτήρηση του..................

Επιχειρήματα για να αρνηθούμε ένα βασικό αίτημα της Γαλλίας, αναζητά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ποιο είναι; Στείλτε ναυτικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο για να βοηθήσετε στην συμμαχική επιτήρηση του. Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο επαναλαμβάνεται το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο επιτακτικά από το Παρίσι, το οποίο, κατά κάποιο τρόπο, έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών από ευρωπαϊκής πλευράς, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Εξ ου και η πίεση που ασκεί, αλλά και η δύσκολη θέση στην οποία έρχεται η χώρα μας, τώρα που προσπαθεί να συσφίξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με την Γαλλία.

Ωστόσο, προσεχώς, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα για την ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλόρανς Παρλί, που ήρθε στην Αθήνα την Δευτέρα, ζήτησε και κάτι ακόμα, μάλλον πιο δύσκολο σε σχέση με το παραπάνω αίτημα: Ελληνικό στρατό στο Μαλί, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της ΕΕ, με πρόταση της Γαλλίας. Μπερδέματα και μάλιστα μεγάλα, καθώς το Παρίσι εν προκειμένω εμπλέκεται ακόμα περισσότερο σε σχέση και με το παραπάνω project.

Και μια κι ο λόγος στην επίσκεψη Παρλί στην Αθήνα, να σας γράψουμε και την ατζέντα της στο κομμάτι των εξοπλιστικών με την οποία ήρθε στη χώρα μας. Σημειώστε: 1. Φρεγάτες Belh@rra, 2. Υποστήριξη του στόλου των Μιράζ – 2000, 3. Υποστήριξη των ελικοπτέρων τύπου ΝΗ – 90, 4. Συνεκπαίδευση μονάδων ελληνικού και γαλλικού στρατού. Εξαιρετικά περίπλοκη και πολύ ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει ακόμα και από την ανάγνωση της.