Skip to main content

Δυο βαθιές ανάσες για την Ελλάδα - Χαμόγελα στην Αθήνα αλλά όχι παρηνυρισμοί

«Τεχνικά εμπόδια» από Ιταλία και Γαλλία στην προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T που διεκδικεί η Άγκυρα - Οι δεσμοί Ελλάδας με Ισραήλ.

Με ικανοποίηση η Αθήνα πληροφορείται τις τελευταίες ώρες ότι Μακρόν και Μελόνι ξεκαθάρισαν πρόσφατα στον Ερντογάν (κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου των G-20 στο Μπαλί) πως υπάρχουν «τεχνικά εμπόδια» στο ζήτημα της προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T που διεκδικεί η Άγκυρα. Και κάπως έτσι, πέριξ της πλατείας Συντάγματος, φάνηκαν να παίρνουν μια ανάσα από το σκληρό πρέσινγκ των Τούρκων το τελευταίο διάστημα. Και να κερδίσουν χρόνο, ενόψει των επικείμενων εξελίξεων στη γειτονική χώρα που μπορεί να σηματοδοτηθούν ανά πάσα στιγμή. Μια από αυτές θα μπορούσε να αφορά στη μάχη διαδοχής που μαίνεται υπογείως στη Τουρκία ακόμα και τώρα, που η χώρα οδεύει σε κρίσιμες προεδρικές εκλογές. Όσοι ξέρουν, μιλούν, για παράδειγμα, για την βεντέτα του υπουργού Εσωτερικών Σοιλού και του προεδρικού γαμπρού (και πρώην υπουργού) Αλμπαιράκ, που κινείται στο παρασκήνιο, ασκώντας επιρροή στον Ερντογάν.

Μια δεύτερη ανάσα που παίρνει η Ελλάδα έρχεται από το Ισραήλ. Επισήμως, μέσω της επανεκλογής Νετανιάχου στην πρωθυπουργία. Ανεπισήμως, μέσω των κρυφών δεσμών που αναπτύσσονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Προ ημερών, αθόρυβα, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση στους επάνω ορόφους του Πενταγώνου. Ο λόγος αφορά στην επίσκεψη του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος είναι ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και ο οποίος τα είπε για πολύ ώρα με τον έλληνα ομόλογό του. Στο τέλος αυτής της συνάντησης δεν έγινε καμία απολύτως δήλωση. Εδώ, ωστόσο θα πρέπει να γίνει και μια ακόμα διευκρίνιση, που έχει την αξία της:

Σε πολιτικό (και όχι στρατιωτικό) επίπεδο, ο Γκαντζ ήταν απ' τους λίγους της απερχόμενης κυβέρνησης που είχαν πραγματικά φιλικά αισθήματα για την Ελλάδα. Γι' αυτό και η επιστροφή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία, δίνει λύση και σ' αυτό το ζήτημα. Γιατί με τον «Μπίμπι» στην Ιερουσαλήμ, η φιλοτουρκική στροφή του Ισραήλ, που την ενορχήστρωσε ο (μη εκτελεστικός) πρόεδρος του Ισαάκ Χέρτζογκ, λαμβάνει τέλος. Όλοι κατά βάθος ξέρουν ότι όσο πολίτικαλ κορέκτ και αν πρέπει να είναι η νέα θητεία Νετανιάχου, πολύ δύσκολα θα ξεχαστούν οι βαριές εκφράσεις που έχει ανταλλάξει, προσωπικά, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Οι μεταξύ τους διαφορές έχουν πάρει την μορφή προσωπικής βεντέτας, εδώ και χρόνια και με τον καιρό, οι πληγές αντί να επουλώνονται, βαθαίνουν περισσότερο.

Αυτός είναι ο λόγος που στην Αθήνα χαμογελούν, αλλά δεν πανηγυρίζουν.