Skip to main content

ΔΙΟΠΑΣ: Επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ με νέες εγκαταστάσεις και ενυδρείο έρευνας με... πιράνχας

Τι αφορούν οι επενδύσεις - Εξέχουσα θέση κατέχει το ενυδρείο που δημιουργεί η βιομηχανία διχτυών - Το σχέδιο υλοποίησης νέων εγκαταστάσεων

Στη δημιουργία ποιοτικών, καινοτόμων προϊόντων, που προστατεύουν το περιβάλλον, αναμένεται να συμβάλλει η νέα επένδυση, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί για τη διετία 2023-2025 η βιομηχανία παραγωγής διχτυών ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ.

Συγκεκριμένα η εταιρεία θα προχωρήσει στην υλοποίηση νέων εγκαταστάσεων 5.000 τμ καθώς και στην αγορά μηχανολογικού παραγωγής διχτυών και ειδικών σχοινιών στοχεύοντας στην επίτευξη μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Συμεών Διαμαντίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της επένδυσης ύψους 5 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η νέα επένδυση που δρομολογείται σε συνδυασμό με αυτή που ολοκληρώνεται οδηγούν στην πλήρη καθετοποίηση της βιομηχανίας και στη δημιουργία της επόμενης ημέρας της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, που μετρά δεκαετίες δυναμικής παρουσίας στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας.

Η επένδυση που ολοκληρώνεται

Η επένδυση των 5 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από ίδια κεφαλαία και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αφορά στην υλοποίηση παραγωγικών εγκαταστάσεων 10.000 τ.μ., στην προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και στη δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου.

Στόχος των επενδύσεων είναι η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης, ενώ παράλληλα η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας στις εγκαταστάσεις της, καθώς το ενυδρείο αποτελεί μία μοναδική υποδομή για τα ελληνικά δεδομένα.

Σημειώνεται πως τις νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να εγκαινιάσει εντός του φθινοπώρου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ενυδρείο που θα είναι επισκέψιμο και για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το επισκεφτούν όταν αποπερατωθεί, σχολεία αλλά και τουριστικά πρακτορεία, θα φιλοξενεί από μεσογειακά ψάρια και ψάρια του γλυκού νερού μέχρι πιράνχας.

Παράλληλα, όπως τονίστηκε από τον κ. Διαμαντίδη, το ενυδρείο θα δώσει τη δυνατότητα για άσκηση εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο των ιχθυοκαλλιεργειών και της δημιουργίας νέων τύπων διχτυών, που σέβονται το περιβάλλον, συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα αποτελούν έναν σημαντικό “κρίκο” της λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

Η λειτουργία του θα είναι μη κερδοσκοπική και ο χαρακτήρας του θα είναι επιμορφωτικός, τουριστικός και ερευνητικός.

Ήδη στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ενυδρείου, το οποίο θα είναι πλήρως επισκέψιμο σε όλους περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα, η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) για την πρακτική άσκηση φοιτητών. Στο ΔΙΠΑΕ έχουν παραχωρηθεί 500 τμ, προκειμένου να αναπτύξει ερευνητικό κέντρο, το οποίο θα εστιάζει στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην “γαλάζια” οικονομία.

Στις νέες εγκαταστάσεις της βιομηχανίας θα δημιουργηθεί και εκθετήριο παλιών εργαλείων, που αφορούν τη βιοτεχνία, την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια.

Η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, που αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση και απασχολεί 108 άτομα, στην πλειονότητα τους γυναίκες, κυρίως από την περιοχή της Νέας Μηχανιώνας, αποτελεί έναν σταθερό συνεργάτη των μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας, οι οποίες “πρωταγωνιστούν” και σε διεθνές επίπεδο ενώ διαθέτει έντονο εξαγωγικό προφίλ με τα προϊόντα της να ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τη Νορβηγία, τη Σκωτία.

Η καινοτομία στην οποία βασίζεται η εταιρεία έχει ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου προκειμένου να μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ενδεικτικό είναι πως η διοίκηση της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις με ινδική, αλλά και νορβηγική εταιρεία, με την οποία ήδη συνεργάζεται, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εισαγωγής της μιας εκ των δυο στο μετοχικό κεφάλαιο της με μειοψηφικό πακέτο. Οι όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν αναμένονται σε βάθος διετίας.

Αναφορικά με τα μεγέθη της εταιρείας το 2021 έκλεισαν με τζίρο 6 εκατ. ευρώ και κέρδη 1 εκατ. ευρώ ενώ για την τρέχουσα χρόνια εκτιμάται πως ο τζίρος της θα είναι ενισχυμένος κατά 15% και τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να κινηθούν με αντίστοιχη αύξηση.

Η νέα επένδυση

Εντός της διετίας 2023-2025 η εταιρεία αναμένεται να προβεί στην υλοποίηση νέων εγκαταστάσεων 5.000 τ.μ. με αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής διχτυών και σχοινιών με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, που προστατεύουν το περιβάλλον.

Επίσης, η εταιρεία θα αποκτήσει την παραγωγική δυνατότητα για την ανάκτηση πρώτης ύλης (pellet) από παλιά δίχτυα με σκοπό την πώληση του ή τη δημιουργία νέου ανακυκλωμένου νήματος. Η επένδυση αυτή θα είναι της τάξης των 2 εκατ. ευρώ και θα υποβληθεί αίτηση ώστε να χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό Νόμο.