Skip to main content

Διπλασιάστηκαν οι ροές προς Θεσσαλονίκη: Σχεδιάζονται δύο νέες δομές

Τις τελευταίες 40 μέρες πέρασαν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών περίπου 3.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους από το Ιράκ και Συρία.

Με δύο νέες δομές, μία υποδοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στη δυτική είσοδο και μια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτός ιστού της πόλης, επιδιώκουν οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπιστούν οι εικόνες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες με τους μετανάστες.

Για το θέμα του διπλασιασμού των προσφυγικών ροών προς τη Θεσσαλονίκη φέτος σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρσι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Αστυνομίας, του ΥΜΑΘ, της Περιφέρειας και ΜΚΟ.

Λεπτομέρειες για το πώς θα δημιουργηθούν αυτές οι νέες δομές θα εξεταστούν την ερχόμενη Πέμπτη σε νέα σύσκεψη της ομάδας εργασίας η οποία συγκροτήθηκε. Ο δήμος, πάντως, πρότεινε να δημιουργηθεί μια προσωρινή δομή για 48 ώρες σε κτήριο του στην δυτική είσοδο της πόλης, στην οποία θα μπορούν να μεταφέρονται οι αλλοδαποί έως ότου κατευθυνθούν μετά την καταγραφή τους στη νέα δομή του υπουργείου.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη τις τελευταίες 40 μέρες πέρασαν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών περίπου 3.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους από το Ιράκ και Συρία, όταν κάθε μήνα η ίδια υπηρεσία εξυπηρετούσε πάνω από 1.200 άτομα.

«Έχουν διπλασιαστεί οι ροές το τελευταίο διάστημα από τα σύνορα προς τη Θεσσαλονίκη. Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τους νεοεισερχόμενους. Αυτοί όλοι που περιμένουν, ζητάνε το πρώτο υπηρεσιακό σημείωμα για να είναι υπαρκτά άτομα» δήλωσε, μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει η Θεσσαλονίκη αν είναι το ζητούμενο κέντρο άφιξης των μεταναστών. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κατάσταση τράνζιτ για να μην μένουν στην πόλη».

Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι είναι πιθανό να ξανά καταγραφούν τέτοιες εικόνες στην Αριστοτέλους με τους μετανάστες, γιατί, όπως σημείωσε δεν προλαβαίνουν να πάρουν τα απαραίτητα χαρτιά από την Αστυνομία. Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη η Αστυνομία μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 100 άτομα την ημέρα, νούμερο αυξημένο με τη δύναμη που καλείται να κάνει αυτή την εργασία. «Προσπαθούμε να μην κοιμούνται έξω και το χειμώνα θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι σαν να λέμε ξεχείλισε λίγο το ποτήρι γιατί έχουμε διπλασιασμό των ροών από τα σύνορα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ράγκος, περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, γίνονται προσπάθειες να βρεθούν προσωρινοί χώροι υποδοχής, ώστε να θωρακιστεί η ομαλή διευθέτηση των ανθρώπων που έρχονται στην πόλη.

«Λαμβάνουμε υπόψη ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την πόλη ως πόλο έλξης και να δημιουργήσουμε προβλήματα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ο βασικός στόχος είναι να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τον κόσμο με αξιοπρεπή βιώσιμη θέση, να μην είναι σε μια πλατεία. Είναι Οκτώβρης και σε λίγο μπορεί να έχουμε άσχημες καιρικές συνθήκες και οι δυνητικά αιτούντες άσυλο θα πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή θέση υποδοχής», ανέφερε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πέτρος Λεκάκης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, ο Νίκος Ράγκος, περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Θεολόγης Τσακίρης, Ταξίαρχος, Α΄ Βοηθός του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, ο Θωμάς Φεύγας, Ταξίαρχος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Αηδονόπουλος, Συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της ΠΚΜ, εκπρόσωπος από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, Λάζαρος Ζαχαριάδης, Εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Καθαριότητας, η Σοφία Ασλανίδου, Εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα προσφύγων και εκπρόσωπος της Άρσις, από το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων Αλκυόνη και το Solidarity Now.