Skip to main content

Διχάζει επένδυση 13-15 εκατ. ευρώ σε ακίνητο της Τεχνόπολης

«Φωτιές» ανάβει στις τάξεις ορισμένων εκ των μετόχων της Τεχνόπολη ΑΕ, το επενδυτικό project, στον τομέα της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων προϋπολογισμού δαπάνης 13-15 εκατ. ευρώ, που δρομολογείτ
«Φωτιές» ανάβει στις τάξεις ορισμένων εκ των μετόχων της Τεχνόπολη ΑΕ, το επενδυτικό project, στον τομέα της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων προϋπολογισμού δαπάνης 13-15 εκ. ευρώ, που δρομολογείται σε ακίνητο της εταιρείας, πολύ κοντά στο χώρο της ζώνης καινοτομίας, στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία για την επένδυση ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία «Στεφάνου ΑΕ» και στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ, από την οποία και αποκτήθηκε το ακίνητο των 7,1 στρεμμάτων, εντός του οποίου θα ανεγερθεί το project.

«Πρόκειται για στοχευμένη ανάπτυξη, μέσα από ένα κτήριο ιδιαίτερων προδιαγραφών, βιοκλιματικής τεχνολογίας, στο οποίο οι υποδομές θα είναι προσανατολισμένες να φιλοξενήσουν τεχνολογίες πληροφορικής και δραστηριότητες υγείας, βιοτεχνολογίας και παιδείας», εξηγεί ο κ. Παν. Στεφάνου, της ομώνυμης τεχνικής εταιρείας, προσθέτοντας πως είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το κτήριο. Σε πλήρη ανάπτυξη το συγκρότημα θα καταλαμβάνει χώρους συνολικής επιφάνειας 15.000 τ. μ., εκ των οποίων τα 6.000 τ. μ. θα αποτελέσουν ένα διώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Ανάπτυξη και διαχείριση

«Τον έλεγχο της ανάπτυξης θα τον έχει η Τεχνόπολη και τη διαχείριση η τεχνική εταιρεία», σημειώνει ο πρόεδρος της Τεχνόπολης κ. Τ. Τζήκας, διευκρινίζοντας ότι «το συγκεκριμένο ακίνητο το είχαμε κρατήσει για να δημιουργήσουμε το επιχειρηματικό κέντρο της Τεχνόπολης, όμως λόγω της κρίσης κρίθηκε σκόπιμο να συνεργαστούμε με κάποιον developer για την ανάπτυξή του». Στις προθέσεις των δύο φορέων υλοποίησης του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας πόλος καινοτομίας στην περιοχή της Τεχνόπολης και για το σκοπό αυτό θα αναζητηθούν καινοτόμες εταιρείες από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό για να ενταχθούν. Το έργο της εξεύρεσης των εταιρειών αυτών έχει αναλάβει η Τεχνόπολη, ενώ τα διαδικαστικά της κατασκευής η Στεφάνου ΑΕ, η οποία, κατά τον κ. Π. Στεφάνου ευελπιστεί πως η διευθέτηση των λεπτομερειών που θα αφορούν στο μελετητικό γραφείο, αλλά και την έκδοση των απαραίτητων αδειών θα επιτρέψουν την έναρξη κατασκευής στις αρχές του 2011. «Παίρνουμε το ρίσκο, διότι οι τομείς της υγείας και της παιδείας είναι οι δύο που έχουν πληγεί λιγότερο από την οικονομική κρίση», τονίζει ο κ. Στεφάνου και ζητά από την πολιτεία να κάνει ότι χρειάζεται για να ξεπεραστεί το κλίμα ανασφάλειας στην αγορά.

Γκρίνιες

Κάποιοι από τους μετόχους της Τεχνόπολη ΑΕ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, λέγεται ότι δεν έχουν δει με «πολύ καλό μάτι» την εξέλιξη αυτή για πολύ σοβαρούς, όπως τονίζουν, λόγους και με κάθε ευκαιρία διατυπώνουν τις γκρίνιες τους. Ο πρώτος, όπως αναφέρεται, έχει να κάνει με την ύπαρξη μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ των μετόχων ότι κανείς και εις στο διηνεκές δεν θα αποκτήσει πάνω από 2% του χώρου, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι συγκέντρωσης. Η συμφωνία αυτή, πλέον, φαίνεται ότι «πάει… περίπατο» καθώς τα 7,1 στρέμματα του εν λόγω ακινήτου, κατά τις ίδιες πηγές, αντιστοιχούν σε πάνω από 20% του χώρου (ιδιοκτησίας) της Τεχνόπολης ΑΕ.

Επίσης, αντιδράσεις έχουν εγερθεί και για τον τρόπο που δρομολογήθηκε η διαδικασία, καθώς φημολογείται ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο ακόμη ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίηση του ακινήτου, με τον έναν να λέει πως δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για να συμμετάσχει με προσφορά και τον δεύτερο να προσφέρει μεν συγκεκριμένο τίμημα, αλλά να εισπράττει την απάντηση πως η συμφωνία έχει κλείσει. Γκρίνιες διατυπώνονται τέλος και για το γεγονός ότι –κατά την άποψή τους- αιωρείται η αίσθηση στην τοπική κοινωνία ότι μια καινοτόμα οραματική δράση για την πόλη, ξεφεύγει από τον αρχικό της προορισμό και αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας επένδυσης τύπου real estate, με συνέπεια να «ρίχνουν νερό στο αυλάκι» όλων εκείνων που από την αρχή προσπαθούσαν να απομειώσουν τη δυναμική της Τεχνόπολης.
 
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης έχει ολοκληρωθεί όλη η απαραίτητη υποδομή, έχει ανεγερθεί το κτήριο της θερμοκοιτίδας που φιλοξενεί 15 εταιρείες, μια εταιρεία έχει δημιουργήσει τους δικούς της χώρους, μία ακόμη ξεκινά να κατασκευάζει το κτήριό της και υπάρχουν σχέδια από άλλες 10 επιχειρήσεις, τα οποία, όμως, λόγω της κρίσης, ίσως καθυστερήσουν να υλοποιηθούν.