Skip to main content

Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και ομιλία από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία αύριο στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Όσοι επιθυμούν μπορούν να μετρούν δωρεάν τις τιμές του σακχάρου τους στην Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι)

Αύριο τιμάται η παγκόσμια ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, και  η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ) οργάνωσαν δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας για την μέτρηση σακχάρου μεταξύ των εργαζομένων του δήμου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών, αύριο Τρίτη 14/11/2023 σειρά έχουν οι πολίτες.

Από τις 8:00 – 10:30 το πρωί όσοι επιθυμούν μπορούν να μετρούν δωρεάν τις τιμές του σακχάρου τους στην Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) σε μία εκδήλωση την οποία διοργανώνει το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου σε συνεργασία με την 3η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας και το Κ.Υ. Νεάπολης.    

Την ίδια μέρα (Τρίτη 14/11/2023) και ώρα 14:00 – 15:00 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, Νεάπολη, 3ος όροφος) θα γίνει ομιλία με θέμα: Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Πανδημία του 21ου αιώνα, την οποία συντονίζει το τμήμα Απασχόλησης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εθελοντισμού και προαγωγής της Υγείας.    

Ομιλητές είναι ο δρ. Ζαδάλλα Μούσλεχ ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης και η Παναγιώτα Δελιαννίδου BSc, διατροφολόγος-διαιτολόγος, υποψήφια MSc Κλινικής Διατροφής της Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Παράλληλα στο χώρο θα παρέχονται δωρεάν διατροφικές συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη ενώ νοσηλευτικό προσωπικό των δημοτικών ιατρείων θα πραγματοποιεί δωρεάν μετρήσεις σακχάρου.  

Το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από διαβήτη

Στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών για τους εργαζόμενους, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τόνισε τη σημασία της πρόληψης στην οποία δίνουν ιδιαίτερη σημασία συνήθως οι Σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία η οποία επενδύει εδώ και χρόνια δεκαπλάσια ποσά στην πρόληψη από όσα στην αντιμετώπιση των ασθενειών.

Από την πλευρά του ο παθολόγος-διαβητολόγος Ηλίας Μεράκης ο οποίος μίλησε για τις αιτίες που προκαλούν το διαβήτη και τα συμπτώματά του, ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο ένας στους 10 πάσχει από διαβήτη. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αξία της πρόληψης ειδικά για τις ασθένειες όπως τον διαβήτη αφού όταν τον ανακαλύψουμε εξαιτίας των συμπτωμάτων του είναι συνήθως αργά. Τη δράση στην οποία συμμετείχαν σπουδαστές των ΙΕΚ ΑΛΦΑ συνδιοργάνωσε η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, το ΔΚΚΠΑ και το τμήμα Απασχόλησης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της Υγείας.

Παρόντες εκτός από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου και τον πρόεδρου του ΔΚΚΠΑ Αρίστο Γαλανό ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΤΕΝ Απόστολος Παπάζογλου καθώς και πλήθος εργαζομένων οι οποίοι μετά την ομιλία είχαν την ευκαιρία να μετρήσουν το σάκχαρό τους.