Skip to main content

Δούμας στη Voria: Μοναδικό πρότζεκτ για την Ελλάδα η «Νέα Τούμπα»

Ο αρχιτέκτονας και επικεφαλής της ομάδας μελέτης μιλά στη Voria.gr για το ΕΧΣ και τα πραγματικά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη από το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Με σταθερά βήματα προχωρά το σχέδιο υλοποίησης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ καθώς όπως ενημέρωσε χθες η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση με τους φορείς και σύντομα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στα συμβούλια του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από την κοινή ομάδα εργασίας, συμμετείχαν άνθρωποι της ΠΑΕ, των φορέων αλλά και εκπρόσωποι της ομάδας μελέτης με επικεφαλής τον Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο, Τάκη Δούμα.

Η Voria.gr επικοινώνησε με τον κ. Δούμα, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, στάθηκε στα πραγματικά οφέλη που θα έχει τόσο ο Δικέφαλος, η Τούμπα αλλά και γενικότερα η Θεσσαλονίκη, ενώ υπογράμμισε την ενότητα και τη σύμπνοια που υπάρχει από όλους τους εμπλεκόμενους μέχρι στιγμής φορείς με στόχο την υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος.

«Επιταχυντής η ομοφωνία»

«Ο βασικός στόχος που έχουμε είναι να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές αντιρρήσεις από τους κατοίκους της περιοχής. Ακόμη και κάποιο θέμα μικρής σημασίας να υπάρξει, μπορεί να γιγαντωθεί από τους πολίτες και αυτοί θα πρέπει να δείξουν καλή πρόθεση, καθώς μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο προς όφελος της Τούμπας και όλης της Θεσσαλονίκης», ανέφερε αρχικά ο αρχιτέκτονας και συνέχισε:

«Το γήπεδο δεν μπορεί να αποτελέσει προεκλογική εξαγγελία κανενός αλλά θα πραγματοποιηθεί κάτω από οποιαδήποτε προϋπόθεση. Μπορώ να πω πως για πρώτη φορά στην πόλη βλέπω ένα έργο να προσπαθεί να εξελιχθεί ενώ υπάρχει πλήρη ομοφωνία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να επιταχύνει τους χρόνους έγκρισης».

«Οι αδειοδοτήσεις δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019»

Σχετικά με το καυτό ζήτημα του χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τάκη Δούμα, τα διαδικαστικά δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει κάτι αναφορικά με το πού θα αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ στις πρώτες του ευρωπαϊκές και εγχώριες αναμετρήσεις, τόσο στην έναρξη όσο και στη συνέχεια της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Μάλιστα ο κ. Δούμας ξεκαθάρισε πως στην ομάδα εργασίας δεν έχει συζητηθεί το παραμικρό για το θέμα της μετακόμισης της ομάδας στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και τα όποια βελτιωτικά έργα γίνουν εκεί και η στόχευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων επικεντρώνεται καθαρά και μόνο στο μεγάλο project για τη «Νέα Τούμπα».

«Έργο που θα αλλάξει τη Θεσσαλονίκη»

Για τα οφέλη που μπορεί να φέρει τώρα η Νέα Τούμπα, ο κ. Δούμας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με το νέο γήπεδο θα υπάρχει συνεχής παρουσία κόσμου σε αυτό καθώς ο κόσμος δεν θα έρχεται μία φορά κάθε 15 ημέρες για αγώνες και μόνο αφού θα δημιουργηθεί μία εγκατάσταση που θα χρησιμοποιείται καθημερινά για πολλές ώρες. Τα 29-30 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στον ΠΑΟΚ παρέχουν τη δυνατότητα στον σύλλογο να επενδύσει περαιτέρω κατασκευάζοντας χώρους εστίασης και αναψυχής, νέα μεγαλύτερη μπουτίκ, συνεδριακό κέντρο κλπ.».

Ο επικεφαλής για το ΕΧΣ στάθηκε στην ευρύτερη σημασία που θα είχε για την πόλη της Θεσσαλονίκης το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ λέγοντας: «Η Νέα Τούμπα θα είναι ένα έργο αλληλένδετο με την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης. Μπορώ να πω ότι συνδέεται με όσα γίνονται στην πόλη σχετικά με το λιμάνι, το μετρό, το παραλιακό μέτωπο και το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, ώστε σε 5-10 χρόνια από τώρα να έχουμε μία διαφορετική και ξεχωριστή Θεσσαλονίκη».

Από την πρώτη στιγμή που η Πολιτεία άναψε το πράσινο φως για την παραχώρηση των απαιτούμενων στρεμμάτων από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ εκφράζεται η αισιοδοξία πως η Νέα Τούμπα θα είναι ένα project που όμοιό του δεν θα έχει υπάρξει ξανά στην Ελλάδα, σε σύγκριση και με άλλα γήπεδα όπως π.χ. το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ή η υπό κατασκευή «Αγιά Σοφιά».

«To καινούργιο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη στην αστική περιοχή και βέβαια θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να απαλειφθεί η όποια επιβάρυνση υπάρξει για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως μιλάμε για την κατασκευή του σε έναν αναπλασμένο –όχι όμως ολοκληρωτικά- χώρο όπως αυτός στην Τούμπα και η ύπαρξη ενός νέου σταδίου θα τον κάνει να λειτουργήσει με άλλη προοπτική, είτε πχ. αυτό αφορά τους χώρους στάθμευσης, τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς και άλλα ζητήματα», επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Δούμας.