Skip to main content

Δουλειές στον κινηματογράφο για επαγγελματίες με πρωτοβουλία της Πρεσβείας των ΗΠΑ

Πρωτοβουλία για τη σύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, με τις ανάγκες των οπτικοακουστικών παραγωγών

Ένα πρόγραμμα και μια διαδικτυακή πλατφόρμα, για λογαριασμό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και της μη κυβερνητικής οργάνωση «ΥΕΤ», συνδέουν τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές με το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, δίνοντας ευκαιρίες απασχόλησης στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Film Beyond» και τη διαδικτυακή πλατφόρμα «reeltalent.gr», που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της πρεσβείας και παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι η πόλη έχει μπει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών, χάρις κυρίως στο Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόξενος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Isaak Hansen Joseph, χαρακτήρισε πρωτοποριακή την πρωτοβουλία, ενώ τόνισε πως μέσα από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο τέλος ενισχύεται η ίδια η κινηματογραφική βιομηχανία της Ελλάδας και οφέλη θα έχουν τόσο εκείνοι που στοχεύουν στην είσοδό τους στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών, όσο και όσοι ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Στο όλο πρότζεκτ συμμετέχουν τόσο το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο ΕΚΟΜΕ, όσο και τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, αλλά και το ΑΠΘ με τη Σχολή Καλών Τεχνών και το Τμήμα Κινηματογράφου.

Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας είναι σε συνεργασία και με τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, με στόχο να προκύψουν επαγγελματίες, ικανοί να καλύψουν τις απαιτήσεις του σύγχρονου κινηματογράφου.

Ο εκπρόσωπος της «ΥΕΤ», Βασίλης Τσουλής είπε πως το πρόγραμμα και η πλατφόρμα δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης στην οπτικοακουστική βιομηχανία, ενώ θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των δεξιοτήτων που λείπουν από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά έχουν ζήτηση από την κινηματογραφική βιομηχανία. Ζητούνται όλες οι ειδικότητες, με στόχο να προκύψει μια δεξαμενή, ικανή να καλύψει τις ανάγκες των οπτικοακουστικών παραγωγών, που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς.

Ο χώρος των οπτικοακουστικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία γνωρίζει σημαντική άνθιση τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρις στις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Περιφέρεια, από τις κινηματογραφικές παραγωγές και τα γυρίσματά τους στην περιοχή τα έσοδα ανήλθαν στα 145 εκ. ευρώ, με 130.000 διανυκτερεύσεις, αλλά και 4.000 θέσεις εργασίας.