Skip to main content

Δρ. Χατζηστεφάνου: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Ο Δρ. Ιωάννης Χατζηστεφάνου αναλύει ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο χειρουργικός σχεδιασμός στη σύγχρονη χειρουργική προσώπου και γνάθων.

Για τις πρακτικές της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, μίας σχετικά καινούργιας και πολύ εξειδικευμένης ειδικότητας, μιλάει σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο Dr. Ιωάννης Χατζηστεφάνου, στρατιωτικός ιατρός και πιστοποιημένος γναθοπροσωπικός χειρουργός.

Ο Δρ. Χατζηστεφάνου εξηγεί τις περιπτώσεις που καλύπτει η ειδικότητά του αλλά και τις εξελίξεις και τις καινοτομίες που υπάρχουν στον χώρο, δεδομένης μάλιστα της συμπλήρωσης με απόλυτη επιτυχία 100 πολύπλοκων και μεγάλης χειρουργικής βαρύτητας περιστατικών από το Τμήμα Χειρουργικής Προσώπου και Γνάθων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, που δραστηριοποιείται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση των Γναθοπροσωποχειρουργών Δρ. Χατζηστεφάνου και Δρ. Πέτρου Ζήκου και είναι το πλέον κατάλληλο ώστε να προσεγγίζει διαγνωστικά και να θεραπεύει, ανάλογα, τις παθήσεις του προσώπου, του στόματος και των γνάθων.

Παράλληλα, ο Δρ. Χατζηστεφάνου, που έχει εξειδικευθεί στην αισθητική, ορθογναθική και επανορθωτική χειρουργική προσώπου, τη ρομποτική θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και την ογκολογική χειρουργική στόματος, γνάθων, προσώπου και σιελογόνων αδένων, αναλύει ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τρισδιάστατος χειρουργικός σχεδιασμός, στη σύγχρονη χειρουργική προσώπου και γνάθων.

H Γναθοπροσωπική Χειρουργική, είναι μια σχετικά καινούργια και πολύ εξειδικευμένη ειδικότητα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες περιπτώσεις καλύπτει η ειδικότητά σας;

Ο ειδικευόμενος Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός είναι ο μόνος που έχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στο σύνολο των ανατομικών δομών του προσώπου (δέρμα, μυς, οστά, χόνδροι) και να είναι σε θέση να διαγιγνώσκει και να αντιμετωπίζει όλες τις παθολογικές καταστάσεις και διαταραχές που αφορούν το πρόσωπο, τις γνάθους και τη στοματική κοιλότητα, καθώς και τυχόν επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται (ΦΕΚ 1343_194-2019) η Αισθητική́ Χειρουργική́ Προσώπου, η διόρθωση Γναθοπροσωπικών δυσαναλογιών και ασυμμετριών (ορθογναθική χειρουργική), η αποκατάσταση Συγγενών Ανωμαλιών (σύγκλειση σχιστιών χείλους και υπερώας, αγγειακές δυσπλασίες κεφάλης και τράχηλου), Επανορθωτική́ και Μικροαγγειακή Χειρουργική́ προσώπου, Αποκατάσταση περιφερικών νεύρων, Κράνιο-Γναθοπροσωπικό Τραύμα, διαχείριση Κρανιοπροσωπικού Πόνου και παθήσεωντης Κροταφογναθικής Διάρθρωσης, Χειρουργική Αφαίρεση Καλοηθών και Κακοήθων Νεοπλασμάτωντης περιοχής του στόματος, του προσώπου, των γνάθων και των σιελογόνων αδένων.

Σε ποιες από αυτές τις επεμβάσεις εξειδικεύεται το Τμήμα Χειρουργικής Προσώπου και Γνάθων του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης;



Το τμήμα Χειρουργικής Προσώπου και Γνάθων του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ασχολείται με όλες τις περιπτώσεις που καλύπτει η ειδικότητα της Γναθοπροσωπικής χειρουργικής, έχοντας πρόσφατα συμπληρώσει, με απόλυτη επιτυχία, τα 100, πολύπλοκα και μεγάλης χειρουργικής βαρύτητας περιστατικά, στο πλαίσιο της διαρκούς δέσμευσης του, να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Εξειδικεύεται στην Αισθητική, Ορθογναθική και Επανορθωτική Χειρουργική προσώπου και γνάθων, τη Ρομποτική Θεραπεία του Ροχαλητού και Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου, τη Χειρουργική Ογκολογία Στόματος, Γνάθων, Προσώπου και Σιελογόνων Αδένων, τη Χειρουργική Οφθαλμικού Κόγχου και Περιοφθάλμιας χώρας, την αποκατάσταση παράλυσης του Προσωπικού Νεύρου, το Τραύμα προσώπου και γνάθων και τη διαχείριση Κρανιοπροσωπικού Πόνου και παθήσεων της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης.

Ποιες εξελίξεις και καινοτομίες υπάρχουν στον χώρο της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής;

Ο τρισδιάστατος χειρουργικός σχεδιασμός (Virtual Surgical Planning) δίνει απεριόριστες δυνατότητες λεπτομερούς ανάλυσης των δομών του προσώπου, ακριβούς διάγνωσης και καταγραφής της θέσης και της βαρύτητας του προβλήματος και λεπτομερούς σχεδίασης και υλοποίησης στο χειρουργείο του θεραπευτικού πλάνου. Ο ασθενής υποβάλλεται σε μια ειδική υψηλής ακρίβειας αξονική απεικόνιση, η οποία στη συνέχεια αναλύεται με ειδικό λογισμικό σε υπολογιστή. Αφού γίνει η διάγνωση και η επιλογή του καταλληλότερου για τη συγκεκριμένη περίπτωση θεραπευτική προσέγγιση κατασκευάζονται ειδικά προπλάσματα σε ειδικό 3D-εκτυπωτή.

Ο τρισδιάστατος  χειρουργικός σχεδιασμός προσφέρει στον επεμβαίνοντα χειρουργό απεριόριστες δυνατότητες λεπτομερούς ανάλυσης των δομών του προσώπου, των γνάθων και του οφθαλμικού κόγχου. Ακολουθεί η αναλυτική σχεδίαση της επέμβασης για την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος. Στη συνέχεια γίνεται ειδική 3D ιατρική εκτύπωση του προσώπου ώστε να αποδοθεί με ακρίβεια ο σχεδιασμός που έγινε στον υπολογιστή, την ώρα του χειρουργείου.

Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί την πιο προηγμένη χειρουργική μέθοδο. Χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό σύστημα για την καθοδήγηση των χειρουργικών εργαλείων, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, σταθερότητα και ευελιξία. Σύμφωνα με μελέτες η Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική (Transoral Robotic Surgery) συνδέεται με ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, ταχύτερη επούλωση και αποθεραπεία, περιορισμό της δυσκολίας στην κατάποση και την ομιλία μετά την επέμβαση, σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει ο τρισδιάστατος χειρουργικός σχεδιασμός, στη σύγχρονη χειρουργική προσώπου και γνάθων;



Η τεχνολογία του τρισδιάστατου χειρουργικού σχεδιασμού εφαρμόζεται σε κάθε σύγχρονο κέντρο το οποίο αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, προσφέροντας ασύγκριτα πλεονέκτημα σε σχέση με τη συμβατική χειρουργική προσώπου. Συγκεκριμένα προσφέρει:

Ακριβή ανάλυση των δομών του προσώπου, που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης διάγνωσης και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος, πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα

Μείωση του χρόνου της επέμβασης

Ταχύτερη αποθεραπεία και μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο

Ο τρισδιάστατος χειρουργικός σχεδιασμός εφαρμόζεται ευρέως στην αισθητική και επανορθωτική χειρουργική προσώπου και γνάθων. Μερικές  από τις πιο συχνές εφαρμογές του είναι:

Αποκατάσταση προγναθισμός, οπισθογναθισμός, ασυμμετρία προσώπου, συγγενείς δυσπλασίες, σχιστία χείλους και υπερώας

Γενειοπλαστική, ρινοπλαστική και ενθέματα γνάθου και ζυγωματικών

Αποκατάσταση του οφθαλμικού κόγχου μετά από τραυματισμό ή ογκολογικές εκτομές

Χειρουργική αποκατάσταση των αποφρακτικών απνοιών ύπνου που σχετίζεται με απόφραξη του αεραγωγού στη βάση της γλώσσας

Προηγμένη αποκατάσταση του οδοντικού φραγμού με οδοντικά εμφυτεύματα.

Που υπερτερεί η διαστοματική ρομποτική χειρουργική σε σχέση με τη παραδοσιακή χειρουργική προσέγγιση;

Η Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική (T.O.R.S.) αποτελεί την πιο προηγμένη χειρουργική μέθοδο θεραπείας της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και την αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων όγκων της οπίσθιας περιοχής της γλώσσας και του στοματοφάρυγγα.

Χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό σύστημα για την καθοδήγηση των χειρουργικών εργαλείων, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, σταθερότητα και ευελιξία. Προσφέρει επίσης ενισχυμένη οπτική του χειρουργικού πεδίου, δίνοντας τη δυνατότητα στον χειρουργό να εκτελεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμα και τις πιο πολύπλοκες και τεχνικά δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με μελέτες η διαστοματική ρομποτική χειρουργική συνδέεται με ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, ταχύτερη επούλωση και αποθεραπεία, περιορισμό της δυσκολίας στην κατάποση και την ομιλία μετά την επέμβαση, σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους.

Θεωρείτε ότι ασθενείς από το εξωτερικό μπορούν να αφεθούν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε χέρια Ελλήνων ιατρών;

Αναμφίβολα, ναι. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον Ιατρικό Τουρισμό. Προσφέρει υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας, με ιατρική τεχνολογία αιχμής και προσιτό κόστος, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν μοναδικά με διακοπές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.