Skip to main content

Δραματική η κατάσταση στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης - Χαμηλές πληρότητες και τον Μάρτιο

Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης - Ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης, μεγάλο πρόβλημα με τις συμβάσεις Sales & Lease Back

Δραματική χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζοντας κραυγή αγωνίας για την επόμενη μέρα λόγω των χαμηλών πληροτήτων, των ενεργειακών κόστων που είναι στα ύψη και των ανατιμήσεων πρώτων υλών.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, μπορεί οι πληρότητες του Μαρτίου να βρίσκοται σε καλύτερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν προσεγγίζει τα δεδομένα της προ κορωνοϊού εποχής (2019). «Πριν δύο χρόνια είχαμε ποσοστά πληρότητας 80%, πλέον δεν φτάνουμε ούτε το 50%», σημείωσε.

Ειδικά στις καθημερινές οι πληρότητες είναι πάρα πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα τα έσοδα σε αρκετές περιπτώσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να μην καλύπτουν καν τα λειτουργικά έξοδά τους.

Μια μικρή αχτίδα φωτός για τόνωση των ισχνών τζίρων διαφαίνεται τα τριήμερα, όπως το περασμένο της Καθαράς Δευτέρας και το ερχόμενο της 25ης Μαρτίου. «Είναι κάπως καλύτερες οι πληρότητες τα τριήμερα αλλά πάλι σε καμία περίπτωση σαν τα προηγούμενα χρόνια. Επικρατεί μία πρωτόγνωρη αβεβαιότητα που θέτει ζητήματα βιωσιμότητας σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», υπογραμμίζει ο κ. Μανδρίνος.

Ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης

Οι ξενοδόχοι ρίχνουν τα βέλη τους στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, «παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Πολιτείας για τον ελληνικό τουρισμό με τα συνεχή δημοσιεύματα για θετικές πληρότητες και αφίξεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη δική μας πραγματικότητα, τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία έχουμε άμεση ανάγκη για στήριξη με νέα μέτρα ανακούφισης».

Ακόμη, βάζουν στο κάδρο το πρόβλημα των ξενοδοχείων με τις δανειακές συμβάσεις Sales & Lease Back, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται ως δάνεια ή ενοίκια από τις τράπεζες και έτσι δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις που θα βοηθούσαν τους ξενοδόχους στην αποπληρωμή τους. «Από την αρχή της πανδημίας οι συμβάσεις Sales & Lease Back υφίστανται δυσμενή διακριτική μεταχείριση, αφού έχουν εξαιρεθεί από όλα τα προγράμματα επιδότησης τόκων και κεφαλαίου, από την επιμήκυνση υποχρεώσεων μέσω ευεργετικών ρυθμίσεων και από την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής μισθώματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η βιωσιμότητα τους», τονίζεται από την ΕΞΘ.