Skip to main content

Δράση υπέρ των προσφύγων σήμερα στη Θεσσαλονίκη

«Από την Ελλάδα στην Αυστραλία: Βάλτε ένα τέλος σε 10+ χρόνια πολέμου κατά των προσφύγων», σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ

Παγκόσμια δράση υπέρ των προσφύγων διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα στην Καμάρα, από τις 19:00 έως τις 20:00, με διοργανώτρια την ΚΕΕΡΦΑ. «Από την Ελλάδα στην Αυστραλία: Βάλτε ένα τέλος σε 10+ χρόνια πολέμου κατά των προσφύγων», σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα και τονίζεται πως «στις 19 Ιουλίου 2023 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που ο τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας Kevin Rudd ανακοίνωσε ότι κανένας πρόσφυγας που έφτασε με πλοίο μετά τις 19/07/2013 δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αυστραλία».

Αναλυτικά το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει:

«Από την Ελλάδα στην Αυστραλία: Βάλτε ένα τέλος σε 10+ χρόνια πολέμου κατά των προσφύγων.

Στις 19 Ιουλίου 2023 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που ο τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας Kevin Rudd ανακοίνωσε ότι κανένας πρόσφυγας που έφτασε με πλοίο μετά τις 19/07/2013 δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αυστραλία.

Χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, στάλθηκαν στο μικροσκοπικό έθνος του Ειρηνικού, το Ναούρου, ενώ οι περισσότεροι άγαμοι άνδρες εξορίστηκαν στο νησί Manus στο PNG. Η κυβέρνηση της δεξιάς πτέρυγας του Tony Abbott εισήγαγε το boat turn-backs (push backs) αμέσως μετά τη νίκη στις εκλογές εκείνον τον Σεπτέμβριο.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν υιοθετήσει τις δρακόντειες και απάνθρωπες πολιτικές της Αυστραλίας. Οι απωθήσεις σκαφών γίνονται συνήθως από την Ελληνική Ακτοφυλακή, και κλειστά κέντρα κράτησης κατασκευάζονται στα νησιά του Αιγαίου. Όπως έδειξε η τραγωδία της Πύλου, η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχος στη δολοφονία προσφύγων στη θάλασσα, ωστόσο κατηγορεί τους πρόσφυγες για τους δικούς τους θανάτους. Αυτή η ρατσιστική ρητορική είναι πολύ γνωστή σε οποιονδήποτε από την Αυστραλία».