Skip to main content

Δρομολογείται η ανέγερση Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στη Μυγδονία

Α. Τζιτζικώστας, Β. Πατουλίδου και Π. Τσακίρης στα «Διγένεια» 2023

Η ανέγερση Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στην περιοχή της Μυγδονίας δρομολογείται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, απευθύνοντας χαιρετισμό στα «Διγένεια 2023», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μελισσοχώρι, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

«Ένα μεγάλο μπράβο στην πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων ΄΄Διγενής΄΄ για την διοργάνωση αυτού του εξαιρετικού θεσμού. Εμείς, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε δίπλα σας. Όχι μόνο στα σημαντικά έργα υποδομής που υλοποιούνται στην περιοχή, καθώς σε λίγες μέρες θα είμαστε ξανά εδώ στο Μελισσοχώρι για να εγκαινιάσουμε την πλατεία, αλλά και το δρόμο που αναβαθμίζουμε προς τον Δρυμό και περνά από το χωριό σας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε δίπλα σας και στις δράσεις πολιτισμού, γιατί πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε και να προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και όταν αυτό γίνεται τόσο καλά, όπως το κάνετε εσείς ως Σύλλογος, τότε ο πολιτισμός αποκτά μια ξεχωριστή αξία. Εύχομαι να περάσετε όμορφα και στα πρόσωπα τα δικά μας, στην Περιφέρεια, να βλέπετε τα πρόσωπα φίλων και συμμάχων γιατί έχουμε πολλά να  κάνουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», είπε στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Image

«Και μόνο ότι χορεύουμε σε όλες αυτές τις πολιτιστικές δράσεις, και μόνο ότι απόψε βλέπουμε τόσα νέα παιδιά να χορεύουν ποντιακούς χορούς και να διατηρούν τις παραδόσεις μας είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα δεν θα πεθάνει ποτέ», είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Image

«Καθώς οδεύουμε προς το τέλος των εκδηλώσεων ΄΄Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023΄΄, που συνδιοργανώσαμε και φέτος με τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου μας, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό και ευχάριστο, καθώς σε όλο τον Δήμο Ωραιοκάστρου έγιναν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που ο κόσμος αγκάλιασε», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε και στο αίτημα που υπέβαλε ο Σύλλογος Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής» σχετικά με την ανέγερση Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στην περιοχή. «Η επόμενη διοίκηση μαζί με τα τρία Τοπικά Συμβούλια της Μυγδονίας θα αποφασίσουν για το πού θα ανεγερθεί το Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην Μυγδονία. Η γη της Μυγδονίας είναι φιλόξενη και θα υποδεχθεί με μεγάλη χαρά το Μνημείο προς τιμή των προγόνων σας, των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή», σημείωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.
Το κοινό στα «Διγένεια 2023» καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής», Αναστασία Σταμπουλή, εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέδραμαν για να πραγματοποιηθεί και φέτος με επιτυχία η εκδήλωση.

Στα «Διγένεια 2023» το κοινό διασκέδασε με ποντιακούς χορούς και τραγούδια. Στο τραγούδι ήταν ο Γαβρίλος Σιδηρόπουλος, στη λύρα οι Χάρης Αθανασιάδης και Βαγγέλης Παραδεισόπουλος, στα τύμπανα ο Γιάννης Αντωνιάδης, στα πλήκτρα ο Στέλιος Χατζησαββίδης και στο νταούλι ο Αλέξανδρος Χαρίσης.

Τα «Διγένεια» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο σε συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ωραιοκάστρου και του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής» ως φόρος τιμής στον Διγενή Ακρίτα, τον ήρωα του Βυζαντίου το όνομα και τη μορφή του οποίου φέρει ο σύλλογος ως έμβλημα. Στόχος της εκδήλωσης είναι η μετάδοση των αξιών και των εθίμων των αλησμόνητων πατρίδων του Πόντου στις επόμενες γενιές Ποντίων.