Skip to main content

Δρούτσας: «Βήμα προς τα πίσω οι προτάσεις Ταλάτ για το Κυπριακό»

Δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές των συνομιλιών Κύπρου- Τουρκίας, οι πρόσφατες προτάσεις της τουρκικής πλευράς, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές των συνομιλιών Κύπρου- Τουρκίας, οι πρόσφατες προτάσεις της τουρκικής πλευράς, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην έδρα του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε τις προτάσεις του κ. Ταλάτ «βήμα προς τα πίσω», συμπληρώνοντας πως ««η πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια για τις συνομιλίες και για τη λύση του προβλήματος έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας». Επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στις δύο πλευρές να συνομιλήσουν ελεύθερα χωρίς «εξωτερικές πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα», καθώς, όπως υποστηρίζει, «οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που θα μοιραστούν ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο, στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, της ΕΕ».

«Γνωστή σε όλους η ελληνική κόκκινη γραμμή»

Την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση έναντι όλων, επανέλαβε ο κ. Δρούτσας, αναφέροντας ότι «στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στο ανοιχτό πνεύμα, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία συνομιλίας με τον κ. Γκρουέφσκι», τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών».

Η Τουρκία να υιοθετήσει να ευρωπαϊκά πρότυπα

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σημείωσε τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και την πρόσφατη που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα είναι ότι ο ρυθμός προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία», καλώντας την χώρα αυτή να σεβαστεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και να προστατέψει τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε επίσης ότι «εμείς, αυτό που θέλουμε είναι να υιοθετήσει η Τουρκία, μέσω της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το κοινοτικό κεκτημένο. Θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, έναν ευρωπαίο γείτονα. Και ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να παραμείνει η Τουρκία σε τροχιά ένταξης στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα Βαλκάνια»

Παρουσιάζοντας τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επεσήμανε ότι «στη γειτονιά μας θέλουμε να ανακτήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο και να βοηθήσουμε τους γείτονές μας να πραγματοποιήσουν τις ευρωατλαντικές τους φιλοδοξίες μέσω της Ατζέντας 2014. Ευρύτερα ακόμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλουμε να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση μιας διεθνούς πολιτικής. Δεν θέλουμε να είμαστε παθητικοί παρατηρητές».

Ο κ. Δρούτσας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια για το «νέο πρόσωπο» της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «οι λαμπροί Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αρκετές άλλες επιτυχίες αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή είναι η αληθινή εικόνα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η παράδοση που θέλουμε να συνεχίσουμε».

Τετ-α-τετ με Μπαν Κι Μουν

Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, τις κλιματικές αλλαγές και το πρόβλημα της πειρατείας, μιας και η Ελλάδα έχει την προεδρία της αρμόδιας Επιτροπής, καθώς και άλλα ζητήματα, όπως την κατάσταση στο Αφγανιστάν, συζήτησε απόψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του ΟΗΕ.

Μετά την 40λεπτη συνάντησή του με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Δρούτσας δήλωσε: «Πέρα από τα μεγάλη διεθνή θέματα, όπως και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, εστιάσαμε την προσοχή μας στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως: τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο ταξίδι του γ.γ. στην Κύπρο, ενημερώνοντάς με για τα αποτελέσματα αυτή της επίσκεψης, καθώς και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε πως ενημέρωσε τον γ.γ του ΟΗΕ για τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει στην επίλυση αυτού του θέματος, «περιμένοντας βεβαίως την πλευρά των Σκοπίων να ανταποκριθεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ».