Skip to main content

DW: Τα «σκάνδαλα» του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει εκτενώς την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά και την διακοπή του ντέρμπυ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού.

Η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο σχολιάζεται κατά καιρούς στον γερμανικό τύπο. Νέα αφορμή: η οριστική διακοπή του ντέρμπυ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, την Κυριακή, από τον Γερμανό διαιτητή Μάρκο Φριτς. Το αθλητικό περιοδικό Kicker στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει: «Κάθε τόσο το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από σκάνδαλα. Ένας Γερμανός διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο κεφάλαιο αυτής της θλιβερής ιστορίας». Το Kicker επισημαίνει ότι στην Ελλάδα «κρίσιμα παιχνίδια διευθύνονται πλέον από ξένους διαιτητές, ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ουδετερότητα».

«Διακοπή λόγω επεισοδίων στο αθηναϊκό ντέρμπι» επιγράφεται ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL. «Βία, δακρυγόνα, εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο- πρόωρο τέλος στο ντέρμπι γοήτρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό», αναφέρεται στη συνέχεια. Όπως εξηγεί το DER SPIEGEL, «το κορυφαίο παιχνίδι της ελληνικής Σούπερ-Λίγκα μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού διεκόπη στο 70ό λεπτό, ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Λίγο πριν είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ανάμεσα σε χούλιγκανς και την αστυνομία. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, τα οποία ο αέρας μετέφερε μέσα στο στάδιο. Χιλιάδες φίλαθλοι εγκατέλειπαν τις εξέδρες. Πολλοί από αυτούς κινούνταν γύρω από τον αγωνιστικό χώρο».

Εποχή Γραμμόζη στη Ντάρμσταντ

Στο μεταξύ ένας Έλληνας, γνώριμος της Σούπερ - Λίγκα, αφήνει τη σφραγίδα του στο γερμανικό ποδόσφαιρο: πρόκειται για τον Δημήτρη Γραμμόζη, ο οποίος παλαιότερα έπαιξε στο Αμβούργο, την Καϊζερσλάουτερν, τον Εργοτέλη, την Κέρκυρα, ενώ αναδείχθηκε και πρωταθλητής Κύπρου με την Ομόνοια. Πρόσφατα η γερμανική ομάδα του Ντάρμσταντ, που έχει ένδοξο παρελθόν αλλά τώρα παίζει στη δεύτερη κατηγορία και μάλιστα παλεύει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, προσέλαβε τον Γραμμόζη ως προπονητή. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Εγκώμια από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) μετά τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη της Ντάρμσταντ απέναντι στο Αμβούργο: «Ο Γραμμόζης- αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο μετά από τα τρία πρώτα δείγματα γραφής στη δεύτερη κατηγορία- έχει ξυπνήσει στην ομάδα ένα δυναμικό που δεν φαντάζονταν οι οπαδοί της και μάλλον ούτε οι ίδιοι οι παίκτες. Ο Γραμμόζης πιστεύει ότι η μάχη, το πάθος, η αγωνιστικότητα δεν είναι το Α και το Ω, όπως θεωρούσε ο προκάτοχός του, αλλά είναι μία βάση, πάνω στην οποία χτίζεις για να παίζεις ποδόσφαιρο και όχι απλώς για να σκοτώνεσαι στη δουλειά. Επιπλέον, στο ντέρμπι του Αμβούργου ο δόκιμος προπονητής απέδειξε ότι ξέρει από τακτική, αλλάζοντας τη ροή του παιχνιδιού, ενώ δεν διστάζει να πάρει και... αντιδημοφιλείς αποφάσεις».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle