Skip to main content

Δυτική Θεσσαλονίκη: Τα μεγάλα project ενισχύουν τη ζήτηση, όχι όμως και τις τιμές

Τα εμβληματικά project στη δυτική είσοδο της πόλης αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη - Ποιοι θέλουν να τοποθετηθούν στην περιοχή, ποια η εικόνα των τιμών

Την εκτίμηση ότι τα projects της Dimand (βιοκλιματικά κτήρια γραφείων Hub 26, που είναι σε εξέλιξη, και η αναγέννηση του ΦΙΞ, που αναμένεται να αρχίσει εντός του έτους ) στην 26ης Οκτωβρίου, μπορούν να κινητοποιήσουν και άλλες επενδύσεις στην περιοχή, ανέφερε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Όπως είπε μάλιστα, χαρακτηριστικά, «η δυτική είσοδος της πόλης αξίζει μια καλύτερη μοίρα».

Φαίνεται λοιπόν πως η μοίρα της δυτικής εισόδου, μιας περιοχής που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απλά μια υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όντως αλλάζει καθώς, όπως λένε εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστή και να μπαίνει στο μικροσκόπιο των εν δυνάμει επενδυτών, που αποκαρδιωμένοι από την έλλειψη σύγχρονων, υψηλών προδιαγραφών γραφείων, πολλών τετραγωνικών μέτρων, άνω των 1.000, μπαίνουν στη διαδικασία αναζήτησης οικοπέδων στη δυτική πλευρά της πόλης. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγες και οι κατασκευαστικές εταιρείες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την περιοχή, η οποία αρχίζει να εξελίσσεται σε επενδυτικό…trend.

Στην περιοχή, όπως λένε εκπρόσωποι του real estate, υπάρχουν παλιά βιοτεχνικά κτήρια, παρατημένα, τα οποία θα μπορούσαν να ανακαινιστούν και να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα οικόπεδα, κάποια εξ αυτών μικρά, αλλά και μεγαλύτερα τα οποία ενεργοποιούν το ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους ίδιους, «η περιοχή δεν είναι κέντρο, αλλά είναι ακριβώς δίπλα στο κέντρο».

Και μπορεί η όρεξη για επενδύσεις στη δυτική είσοδο της πόλης να ενεργοποείται ολοένα και περισσότερο, ωστόσο, δεν φαίνεται επί του παρόντος να έχει οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω, με μοναδική, ίσως, εξαίρεση τα οικόπεδα.

Οι κάτοχοι οικοπέδων στην περιοχή το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αισθάνονται περισσότερο αισιόδοξοι για την πώληση των ακινήτων τους, καθώς η δημιουργία κτηρίων τόσο για την ανάπτυξη γραφειακών χωρών, όσο και οικιστικών, δεδομένου πως η πόλη δεν διαθέτει πληθώρα νέων κατοικιών, θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυο σημαντικά κίνητρα για αναζήτηση από την πλευρά των επενδυτών. Μάλιστα το ενδεχόμενο ανάπτυξης οικιστικών projects στην περιοχή θα μπορούσε να δώσει λύση σε φοιτητές που σπουδάζουν στο ΤΕΙ και θέλουν να ζήσουν σε νεόδμητες κατοικίες πλησίον των σχολών τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οικοπέδου 1.700 τμ στη δυτική πλευρά της πόλης, το οποίο πωλείται 1,5 εκατ. ευρώ, ήτοι περί τα 900 ευρώ το τμ.  

Γιατί οι επενδυτές κοιτάζουν δυτικά

Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, «η Θεσσαλονίκη στερείται μεγάλων και σύγχρονων γραφειακών χώρων υψηλού επιπέδου οπότε οι επενδυτές θέλουν να τα δημιουργήσουν από την αρχή, με βάση τις επιθυμητές προδιαγραφές. Ένας βασικός λόγος που επιλέγουν για αυτές τις αναπτύξεις τη δυτική Θεσσαλονίκη είναι το ότι οι εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες ως οικόπεδα και ο συντελεστής δόμησης πολύ μεγαλύτερος. Με απλά λόγια, χτίζεις περισσότερα τετραγωνικά σε μικρότερη έκταση γης».

Και αν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων μπορούν πλέον να κάνουν πιο …επιθετικό παιχνίδι τιμών, κάτι τέτοιο  δεν ισχύει για τους ιδιοκτήτες υπαρχόντων γραφειακών χώρων, η πλειονότητα των οποίων δεν πληρούν τις προδιαγραφές των ενδιαφερομένων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πώλησης χώρων σε κτήριο γραφείων, σχετικά σύγχρονων, στην 26ης Οκτωβρίου, με την τιμή του τμ να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, η αγορά από την Παρευξείνια Τράπεζα των νέων ιδιόκτητων, βιοκλιματικών γραφείων της, στο Hub 26, άγγιξε τις 3.000 ευρώ το τμ. ποσό, ωστόσο, που θεωρείται, σύμφωνα με εκπροσώπους της Dimand, η οποία αναπτύσσει το κτήριο, άκρως ανταγωνιστικό έως χαμηλό αν κανείς σκεφτεί τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εν λόγω υπερσύγχρονα γραφεία καθώς λόγω του βιοκλιματικού τους χαρακτήρα, μειώνουν έως και 50% τα έξοδα λειτουργίας ( θέρμανση, ψύξη, φωτισμός κλπ).

Η δυτική είσοδος… αναδύεται, οι υπεραξίες έρχονται τα επόμενα χρόνια

Σημαντικό καταλύτη για την περιοχή πέρα από τα μεγάλα εν εξελίξει projects, αναμένεται να αποτελέσει και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που λειτούργησε ως ελατήριο για την αύξηση της κινητικότητας Ισραηλινών επενδυτών στη Θεσσαλονίκη, τόσο στη δυτική πλευρά της πόλης, όσο και στο κέντρο, αλλά και όπου μπορούσαν να εντοπιστούν ευκαιρίες. Οι πρόδρομες εργασίες για την υλοποίησή του στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αρχίσουν στις αρχές του 2024, ώστε η ανέγερσή του να εκκινήσει την άνοιξη του επόμενου έτους και να ολοκληρωθεί το 2026. Το μουσείο αναμένεται να υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από 500.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως λένε μεσίτες «η δυτική είσοδος τώρα αναδύεται και αλλάζει μορφή, με την κινητικότητα να αυξάνεται συνεχώς, ωστόσο οι όποιες υπεραξίες θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από το 2025 και μετά». Μάλιστα σπεύδουν να προσθέσουν πως πλέον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότερο διαβασμένοι με αποτέλεσμα, όταν δεν εντοπίσουν τους γραφειακούς  χώρους που επιθυμούν στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στρέφονται με μεγάλη ευκολία στη δυτική είσοδο της πόλης.