Skip to main content

Μήτρου: Εμβληματικές παρεμβάσεις και έργα που αλλάζουν τις γειτονιές στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα

Άρθρο του Δημήτρη Μήτρου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» και πρώην τεχνικού συμβούλου του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα

Μέσα από μια σειρά σημειωμάτων παρουσιάζω αναλυτικά το τεχνικό έργο της διοίκησης Ζέρβα, με τρόπο συστηματικό. Στόχος μου είναι να αποτυπωθεί αυτή η μεγάλη τετραετής προσπάθεια που παρά την πανδημία, την οικονομική και την ενεργειακή κρίση, απλώνεται πλέον σε όλες τις γειτονιές, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Με το σημερινό μου άρθρο θα επιχειρήσω μια σύντομη παρουσίαση των έργων που υλοποιήθηκαν, εκτελούνται ή έχουν προγραμματισθεί για την E΄ Δημοτική Κοινότητα. Αναμφίβολα έχουμε μια μεγάλη πυκνοκατοικημένη περιοχή με σημαντικές ανάγκες στον τομέα των βασικών υποδομών – τολμώ να πω χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον από προηγούμενες διοικήσεις. Η καθυστέρηση του Μετρό, η πτώση του εμπορίου λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και η αδυναμία συντήρησης βασικών δικτύων προ του 2019 διαμόρφωσαν μια πιεστική κατάσταση. Η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα αντιμετωπίζει τα προβλήματα μιας περιοχής κατοικιών χωρίς τις άμεσες ωφέλειες από την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τον τουρισμό – ως εκ τούτου το ενδιαφέρον της διοίκησης Ζέρβα ήταν και παραμένει αυξημένο, ώστε να επέρχεται ισορροπία. Θα πρέπει επίσης να αναγνωριστεί ότι μια προσπάθεια τέτοιας κλίμακας χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει – ίσως περισσότερο από έναν πολιτικό κύκλο.

Στις επόμενες όμως γραμμές ο αναγνώστης θα αντιληφθεί πως από πλευράς μας υπάρχει σχέδιο, συστηματική προσέγγιση, επιμονή αλλά και το κυριότερο, εξασφαλισμένοι πόροι και τεχνικά έργα σε εξέλιξη.

Image

 

Κάθε Δημοτική Κοινότητα αποκτά ό,τι της αξίζει , σε συνεννόηση πάντοτε με κατοίκους και κοινοτικά συμβούλια και ακολούθως εντάσσεται στα τέσσερα βασικά κατασκευαστικά προγράμματα του δήμου (ασφαλτοστρώσεων, γειτονιών, εμπορικών δρόμων και ηλεκτροφωτισμού). Πέραν αυτών των προγραμμάτων δρομολογήθηκαν και είναι σε τροχιά υλοποίησης εμβληματικές επεμβάσεις, όπως αυτή της Νοτιοανατολικής Πύλης στην περιοχή του τερματικού σταθμού του μετρό της Ν. Ελβετίας, του Ντεπώ και της περιοχής του Ποσειδωνίου.

Η συνολική εικόνα φανερώνει πως στόχος μας είναι οι παρεμβάσεις πολύ μεγάλης κλίμακας, αθροιστικά. Όχι σημειακές αναβαθμίσεις και έργα βιτρίνα αλλά αναβάθμιση κάθε γειτονιάς. Θέλουμε να φτάσουμε εκεί που διαμένουν οι Θεσσαλονικείς και να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη.

Ενδεικτικά αναφέρω

Α. Δρόμοι που ασφαλτοστρώθηκαν :

1. ΔΕΛΦΩΝ (ΑΠΟ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ Μ.ΜΠΟΤΣΑΡΗ)
2. 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ (ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ ΕΩΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ)
3. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
4. ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ
5. ΙΑΤΡΟΥ ΖΑΝΝΑ
6. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
7. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ
8. ΤΕΓΕΑΣ
9. ΠΑΤΡΩΝ
10. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (ΤΟΠΙΚΑ)
11. ΚΟΜΠΟΘΕΚΛΑΣ
12. ΗΛΕΚΤΡΑΣ
13. ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ
14. ΜΥΚΗΝΩΝ
15. ΛΥΣΙΚΡΑΤΟΥΣ
16. ΝΙΓΡΙΤΗΣ
17. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΠΙΚΑ
18. ΚΟΜΒΟΙ ΑΝΘΕΩΝ
19. ΚΟΜΒΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΜΕ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
20. ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ
21. Μ. ΨΕΛΛΟΥ
22. ΟΡΕΣΤΟΥ
23. ΦΑΩΝΟΣ
24. ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ
25. ΝΕΑ ΜΙΣΡΑΧΗ
26. ΚΥΠΡΟΥ
27. ΣΥΝΤ. ΔΑΒΑΚΗ
28. ΣΑΑΔΗ ΛΕΒΗ

 

Έχουν προγραμματισθεί και θα γίνουν το επόμενο διάστημα ασφαλτοστρώσεις μεγάλων τμημάτων του βασικού οδικού δικτύου της ε΄δημοτικής κοινότητας , στις λεωφόρους Μ. Αλεξάνδρου, Βασιλίσσης Όλγας, Γ. Παπανδρέου, Αλ. Παπαναστασίου.

Τέλος βρίσκεται σε τελικό στάδιο ο διαγωνισμός για τα έργα οδικής ασφάλειας που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με το πόσο των 4 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν την αναβάθμιση κόμβων (με έξυπνες διαβάσεις) και οδικού δικτύου γύρω από σχολεία και άλλα σημεία σημαντικής διέλευσης πεζών και αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο αυτού του έργου ενδεικτικά αναφέρω τις επεμβάσεις για μια βασική οδό της ε κοινότητας, την οδό Μ. Μπότσαρη για την οποία προβλέπονται έργα σε κόμβους στη συμβολή της με τις οδούς:

Μ. Αλεξάνδρου
Κίμωνος Βόγα  
Βασ. Όλγας - Πλησίον 106ου Νηπ. & 89ου Δ.Σχ
Χαλκιδικής  
Δελφών.
Μακεδονίας - 90ο Δ.Σχ. & 7ο Νηπ.  
Σόλωνος  
Κ. Καραμανλή  

Image

Β. Αναπλάσεις Γειτονιών

Ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες αναπλάσεων και συντηρήσεων στις ακόλουθες οδούς (30) :
1.    ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ
2.    ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ
3.    ΙΑΤΡΟΥ ΖΑΝΝΑ
4.    ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
5.    ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
6.    ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ
7.    ΤΕΓΕΑΣ
8.    ΗΛΕΚΤΡΑΣ
9.    ΝΙΓΡΙΤΗΣ
10.    ΨΥΧΑΡΗ
11.    ΑΙΓΙΟΥ
12.    ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
13.    ΠΑΤΡΩΝ
14.    ΜΥΚΗΝΩΝ
15.    ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ
16.    ΚΟΜΠΟΘΕΚΛΑΣ
17.    ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ
18.    ΜΙΑΟΥΛΗ
19.    ΟΡΕΣΤΟΥ
20.    ΠΗΛΙΟΥ
21.    ΧΟΡΤΙΑΤΗ
22.    ΦΛΕΜΙΝΓΚ
23.    ΚΑΛΛΙΔΟΠΟΥΛΟΥ
24.    ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
25.    ΕΔΜ. ΡΟΣΤΑΝ
26.    ΦΑΩΝΟΣ
27.    ΝΕΑ ΜΙΣΡΑΧΗ
28.    ΚΥΠΡΟΥ
29.    ΣΑΑΔΗ ΛΕΒΗ
30.     ΣΥΝ/ΧΗ ΔΑΒΑΚΗ

Image

 

Γ. Ανάπλαση των οδών Μ. Μπότσαρη και 25ης Μαρτίου
Μετά από πρόταση της κοινότητας και τεχνικό έλεγχο της υπηρεσίας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των 10 εμπορικών δρόμων οι οδοί Μ. Μπότσαρη και 25ης Μαρτίου σε όλο το μήκος τους με προϋπολογισμό έργων άνω των 9εκ ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δ. Πάρκο στη συμβολή των οδών Μ. Μπότσαρη και Ηλέκτρας
Ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ε. Μητροπολιτικό πάρκο 160 στρ., διάνοιξη της Μ. Ψελλού, σταθμός αυτοκινήτων 1000 θέσεων και σταθμός μετεπιβίβασης λεωφορείων και ταξί στην περιοχή Χαριλάου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (Ο.Σ.Ε.Θ.) και την Αττικό Μετρό έχει εκπονήσει τις μελέτες για τη διάνοιξη της Μ. Ψελλού και προχωρά στην εκπόνηση όσων μελετών χρειάζονται, για το σχεδιασμό και τη μελέτη της περιμετρικής ζώνης του σταθμού μετεπιβίβασης Νέας Ελβετίας.

Image

 

Οι μελέτες για το πάρκο που θα ανατεθούν με ανοικτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό που ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι και θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που εξασφάλισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αφορούν τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου γύρω από τον τερματικό σταθμό του μετρό και το σταθμό μετεπιβίβασης λεωφορείων της Ν. Ελβετίας, στην περιοχή Χαριλάου της Ε΄ δημοτικής κοινότητας. Να σημειώσουμε ότι μεγάλο μέρος αυτών των κοινόχρηστων χώρων αποκτήθηκε με την εξασφάλιση από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ακόμη μιας χρηματοδότησης μαμούθ ύψους 12.080.000 ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, με τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για την περιοχή που περιλαμβάνει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 160 στρ.,τη διάνοιξη της οδού Μ. Ψελλού και τη σύνδεσή της με την Λ.  Κ. Καραμανλή και την οδό Αλ. Παπαναστασίου με ανισόπεδο και ισόπεδο κόμβο αντίστοιχα, τη δημιουργία σταθμού αυτοκινήτων 1000 θέσεων και τη δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης λεωφορείων και ταξί.

ΣΤ. Εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας στο ΝΤΕΠΩ (συγκρότημα πρώην εταιρείας τροχιοδρομικών και ηλεκτροφωτισμού).

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει για το 2023 τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για την αποκατάσταση και επανάχρηση του ιστορικού συγκροτήματος της πρώην «Εταιρείας Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού» στο Ντεπώ Θεσσαλονίκης.

Το σύνολο των κτηρίων του συγκροτήματος χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία το 1994 με απόφαση υπουργού Πολιτισμού. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ως ιδιοκτήτης του ακινήτου επιθυμεί να αξιοποιήσει το διατηρητέο συγκρότημα με τον περιβάλλοντα χώρο του για κοινωφελείς και πολιτιστικές χρήσεις, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας.

Ζ. Κατασκευή 13 προκατασκευασμένων αιθουσών για τις ανάγκες της 2ετούς προσχολικής εκπαίδευσης.
Κατασκευάσθηκαν στα τροχιοδρομικά, στην οδό Μακεδονίας και στην οδό Μερκουρίου.

Η. Δημιουργία χώρων ελεύθερης στάθμευσης

Διαμορφώθηκαν ήδη 3 χώροι ελεύθερης στάθμευσης στην οδό Λασκαράτου και πλησίον του Ποσειδωνίου χωρητικότητας 850 θέσεων (Ακολουθεί η διαμόρφωση χώρων στη Ν. Ελβετία κ.α.).

Ειδικότερα η περιοχή του Μεγάρου Μουσικής-Ποσειδωνίου, σύμφωνα με το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας είναι περιοχή park and drive και προώθησης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Μελλοντικά το σχέδιο προβλέπει αναδιάταξη των λεωφορειακών γραμμών της περιοχής, τη δημιουργία micro mobility hub, τη μελλοντική σύνδεση της περιοχής του Μεγάρου με τη θαλάσσια συγκοινωνία (αν και εφόσον δημιουργηθεί) και τη διαμόρφωση χώρου διαμοιραζόμενων οχημάτων.

Image

 

Τέλος σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς για τη στάθμευση στην Ε΄ δημοτική κοινότητα, περιλαμβάνουν κατόπιν συγκοινωνιακής μελέτης για τη στάθμευση στην πόλη  και τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης ενός επιπέδου κάτω από τα  πάρκα που βρίσκονται επί της Μ. Αλεξάνδρου απέναντι από τη Ν. Παραλία και την εξασφάλιση 1000 θέσεων στάθμευσης. Τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος από αυτά τα πάρκινγκ,θα μπορεί να τα διαθέτει κυκλικά ως επιδότηση κόστους στάθμευσης σε σταθμούς (δημοτικούς και ιδιωτικούς) σε μόνιμους κατοίκους για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος της στάθμευσης στην περιοχή.

Θ. Ανάπλαση της περιοχής πλησίον του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου
Έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Το έργο προϋπολογισμού 1,9 εκ ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το έργο περιλαμβάνει τις οδούς:
1.    Κωνσταντινουπόλεως (Κρίτωνος – Κλεάνθους),
2.    Βαρόνου Χιρς
3.    Μιαούλη (Κωνσταντινουπόλεως – Γαριβάλδη
4.    Κλεάνθους (Κωνσταντινουπόλεως – Σόλωνος)
5.    Σταματοπούλου

Ι. Ανάπλαση της περιοχής πέριξ του Γενί Τζαμί
Έργο το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση για την ολοκλήρωσή του και περιλαμβάνει την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, νέο φωτισμό, δεντροφυτεύσεις, δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας και ένα νέο πάρκο στη συμβολή των οδών Δελφών και Ζαίμη.

ΙΑ. Κατασκευή σηματοδοτούμενων διαβάσεων στην οδό Πλαστήρα
Με τις εργασίες θα κατασκευαστούν δύο σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών με κλήση μπουτόν, η μία σε θέση υφιστάμενης διάβασης και η δεύτερη σε νέα κατάλληλη θέση πλησίον των στάσεων του ΟΑΣΘ και της Ζ΄ ΔΟΥ, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πεζών στην περιοχή.

ΙΒ. Αποκατάσταση διατηρητέου Ε΄ γυμνασίου στην οδό Κριεζώτου
Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει εργασίες ανακαίνισης και ενίσχυσης του στατικού φορέα του ιστορικού κτηρίου.

Περισσότερα για τα έργα που υλοποιήθηκαν, εκτελούνται ή έχουν προγραμματισθεί από τη διοίκηση Ζέρβα, μπορείτε να δείτε στο thessaloniki2023.gr

Image