Skip to main content

e-ΕΦΚΑ: Προειδοποίηση για απόπειρες εξαπάτησης – Το περιστατικό στη Σάμο

Ασφαλισμένος που ανήκει στο ΓΛΚ Καρλοβασίου δέχθηκε τηλεφωνική κλήση με πρόσχημα συνταξιοδοτική του υπόθεση, στην οποία επιτήδειος, προσποιούμενος υπάλληλο του ΕΦΚΑ Σάμου που δήθεν ανέλαβε την υπόθεσή του, επιχείρησε να τον εξαπατήσει

Την προσοχή των πολιτών σε παραπλανητικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα εφιστά η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, με αφορμή περιστατικό απάτης στη Σάμο, στο οποίο επιτήδειος επιχείρησε να αποσπάσει 6.000 ευρώ από ασφαλισμένο.

Όπως αναφέρει, ασφαλισμένος που ανήκει στο ΓΛΚ Καρλοβασίου δέχθηκε τηλεφωνική κλήση με πρόσχημα συνταξιοδοτική του υπόθεση, στην οποία επιτήδειος, προσποιούμενος υπάλληλο του ΕΦΚΑ Σάμου που δήθεν ανέλαβε την υπόθεσή του, επιχείρησε να τον εξαπατήσει.

Ειδικότερα, τον κάλεσε να καταθέσει ποσό ύψους 6.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό που του υπέδειξε, με το επιχείρημα ότι το ποσό αποτελούσε τον αναλογούντα φόρο αναδρομικών ποσών συντάξεων, προκειμένου να διεκπεραιωθεί η υπόθεσή του. Από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις, η κλήση τερματίστηκε.

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ προτρέπει τους πολίτες, σε περιπτώσεις ύποπτων μηνυμάτων και κλήσεων, να μην πατάνε στους προτεινόμενους συνδέσμους (links), να μην καταχωρούν και να μη στέλνουν προσωπικά δεδομένα όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών και να μην πραγματοποιούν καμία σχετική συναλλαγή, καθότι, σε καμία περίπτωση, αυτή η επικοινωνία δεν είναι αληθινή και δεν προέρχεται από τον Φορέα.

Επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στον e-ΕΦΚΑ γίνεται αποκλειστικά και μόνον, μέσω του επίσημου ιστότοπου (efka.gov.gr) ή μέσω της επίσημης εφαρμογής στο κινητό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πραγματοποιείται, μέσω συνδέσμων από κάποιο SMS μήνυμα ή e-mail που έλαβε ο ασφαλισμένος.