Skip to main content

ΕΒΕΘ: Σχέδιο για ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών από και προς την Αργεντινή

Ο Πρέσβης της Αργεντινής επισκέφθηκε το ΕΒΕΘ και συναντήθηκε με τον Γιάννη Μασούτη - Ενδυνάμωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα επιθυμεί η Αργεντινή

Ο Πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα, Luis Alfredo Azpiazu, συναντήθηκε στις 29 Νοεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ και της ΚΕΕΕ, Ιωάννη Μασούτη.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν τόσο ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, όσο και ο Πρόξενος της Αργεντινής, Nicolas Pasaman.

Όπως επισήμανε ο Πρέσβης της Αργεντινής, προσωπικό του στοίχημα αποτελεί η ενδυνάμωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μασούτης τόνισε ότι το ΕΒΕΘ θα είναι πάντα στη διάθεσή τους για κάθε εποικοδομητική συνεργασία.

Όπως αναφέρει το ΕΒΕΘ, οι δύο λαοί έχουν κοινές αξίες και αρχές και θεσμοθετημένες διπλωματικές σχέσεις εδώ και 150 χρόνια, εντούτοις οι εμπορικές συναλλαγές τους βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

Η ενδυνάμωση των διεθνών συναλλαγών και διμερών εμπορικών δεσμών βρίσκεται ψηλά στους προγραμματικούς στόχους της νέας κυβέρνησης της Αργεντινής. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, θα επιδιωχθεί η ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών από και προς την Αργεντινή και για την εκπλήρωση της επιδίωξης αυτής θα χρειαστεί η συνδρομή τόσο των εμπορικών τμημάτων των Πρεσβειών, όσο και των επιμελητηρίων.  

Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι την άνοιξη του 2024, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα επισκεφθεί τη Νότια Αμερική και την Αργεντινή. Ακόμη, προγραμματίζονται θεματικές εκδηλώσεις τόσο στην Αργεντινή όσο και στην Ελλάδα για την επέτειο των 150 χρόνων διπλωματικών σχέσεων.

Να σημειωθεί ότι η Αργεντινή είναι η δεύτερη σημαντικότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ενώ στη χώρα αυτή ζουν σήμερα περί τους 60.000 Έλληνες ομογενείς.