Skip to main content

ΕΒΕΘ: Συνέργιες και καινοτομία από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

«Η πρόταση αξίας της ΑΖΚ είναι να ενισχύσει τις γέφυρες γνώσης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Βορείου Ελλάδος για την προώθηση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας στις διεθνείς αγορές»

Το έργο και τις προτεραιότητες της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ (ΑΖΚ) παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΑΖΚ ΑΕ, Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης.

Ο Δρ. Κετικίδης σημείωσε ότι η πρόταση αξίας της ΑΖΚ είναι να ενισχύσει τις γέφυρες γνώσης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Βορείου Ελλάδος για την προώθηση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας στις διεθνείς αγορές.

«Ο προσανατολισμός μας πρέπει να είναι προς τις διεθνείς αγορές», τόνισε ο κ. Κετικίδης και υπογράμμισε παράλληλα ότι οι συνέργιες είναι πολύ σημαντικές για την προώθηση της καινοτομίας.

Ο στόχος της ΑΖΚ, κατά τον ίδιο, είναι να έχει τον ρόλο καταλύτη στην ανάπτυξη ενός ενεργού οικοσυστήματος καινοτομίας, που να υποστηρίζει την επιτυχή ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

«Η ΑΖΚ πρέπει να είναι βιώσιμη, να έχει δικά της έσοδα για να μην χρειάζεται να ζητά χρηματοδότηση από το κράτος», υπογράμμισε ο Δρ. Κετικίδης.

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΑΖΚ δήλωσε ότι, επικεντρώνοντας στην εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, την δικτύωση, τις υποδομές, τις επενδύσεις και τις πηγές χρηματοδότησης, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ζωντανό οικοσύστημα, που προσελκύει ταλέντα, ενισχύει την καινοτομία και ωθεί την οικονομική ανάπτυξη.

Με την ευκαιρία, ο ομιλητής ανακοίνωσε ότι η ΑΖΚ προχωρά στη χωροθέτηση και πολεοδόμηση για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή, σε παραχωρηθείσα έκταση 60 στρεμμάτων, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, εντός της Ζώνης Καινοτομίας. Η έκταση παραχωρήθηκε για 25 έτη στην ΑΖΚ, με δυνατότητα παράτασης για 10 έτη, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έπειτα από την τοποθέτηση του δρ. Κετικίδη στο ΔΣ του ΕΒΕΘ ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΘ