Skip to main content

Απόρριψη της αγωγής των 87 συμβασιούχων ζήτησε η ΕΥΑΘ στο δικαστήριο

Τι έγινε σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο κατά την εκδίκαση της αγωγής των πρώην εργαζομένων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Να απορριφθεί η αγωγή των 87 πρώην συμβασιούχων οι οποίοι ζητούν την επιστροφή τους στην ΕΥΑΘ, ζήτησε η εταιρεία, κατά την σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η ΕΥΑΘ κράτησε εχθρική στάση απέναντι στους πρώην συμβασιούχους, όπως άλλωστε είχε κάνει και κατά την εκδίκαση, πέρυσι, των ασφαλιστικών μέτρων.

Με την αγωγή τους οι πρώην συμβασιούχοι ζητούν να αναγνωριστεί ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας και κατά συνέπεια θα πρέπει να προσληφθούν σε αυτήν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η εταιρεία εκπροσωπήθηκε από δύο δικηγόρους οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι πρώην συμβασιούχοι, των οποίων οι σχέσεις εργασίας με την ΕΥΑΘ διεκόπη πέρυσι τον Μάρτιο, δεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας, αλλά προσέφεραν υπηρεσίες ως ιδιώτες εργολάβοι.

Η πλευρά των πρώην συμβασιούχων αντέτεινε ότι αυτό είναι ψευδές καθώς, οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν συνάψει αλλεπάλληλες συμβάσεις με αποτέλεσμα κάποιοι να εργάζονται αδιαλείπτως στις ίδιες υπηρεσίες έως και για 17 συνεχόμενα χρόνια. Ανέφεραν επίσης ότι είχαν συγκεκριμένο ωράριο και έπαιρναν εντολές και οδηγίες από στελέχη της ΕΥΑΘ, σαν να επρόκειτο για κανονικούς εργαζόμενους στην εταιρεία.

Πέραν αυτού, σε έλεγχο τον οποίο έκανε το ΙΚΑ για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, έκρινε ότι πράγματι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και για το λόγο αυτό ζητά από την ΕΥΑΘ να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτούς, υπόθεση για την οποία η εταιρεία έχει προσφύγει στα δικαστήρια.

Η πλευρά της ΕΥΑΘ υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι δυνατή η επαναπρόσληψη των πρώην συμβασιούχων καθώς όλες οι προσλήψεις στην εταιρεία γίνονται μόνον μέσω ΑΣΕΠ. Το επιχείρημα αυτό το απέρριψε η πλευρά των πρώην εργαζομένων λέγοντας πως η ΕΥΑΘ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και άρα διέπεται από το νομικό καθεστώς το οποίο ισχύσει για τις εισηγμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο συνήγορος των πρώην συμβασιούχων προσέθεσε επίσης πως ήδη υπάρχει δεδικασμένο για το θέμα αυτό καθώς, πέρυσι αρμόδιο δικαστήριο αναγνώρισε ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος απασχολούταν μάλιστα σε εργολάβο, συνεργαζόμενο με την ΕΥΑΘ, κάλυπτε κατ’ ουσία πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και διέταξε την επαναπρόσληψή του στην εταιρεία.

Πέραν αυτών, η πλευρά των πρώην συμβασιούχων υποστηρίζει ότι μετά την απομάκρυνσή τους η εταιρεία πληρώνει πολλαπλάσια ποσά για τις ίδιες υπηρεσίες που προσέφεραν οι ίδιοι όλα τα προηγούμενα χρόνια (εδώ το χθεσινό ρεπορτάζ της Voria.gr).

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες.