Skip to main content

ΕΕ: Εγκρίθηκε το 12ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Στα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τα κράτη-μέλη περιλαμβάνονται το εμπόριο διαμαντιών και αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την εφαρμογή του εμπάργκο πετρελαίου

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 12ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τα κράτη-μέλη περιλαμβάνονται το εμπόριο διαμαντιών και αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την εφαρμογή του εμπάργκο πετρελαίου, δηλαδή μέτρα που σχετίζονται με την έως τώρα παράκαμψη των σχετικών κυρώσεων.

Παράλληλα, επιβάλλονται κυρώσεις στις επαναεξαγωγές ευαίσθητων προϊόντων και τεχνολογιών, ενώ προστίθενται νέα φυσικά και νομικά πρόσωπα στον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το εμπόριο διαμαντιών η Ε.Ε. επιβάλλει απαγόρευση στην άμεση ή έμμεση εισαγωγή τους από τη Ρωσία σε ευθυγράμμιση με τις σχετικές αποφάσεις της ομάδας των G7. Η άμεση απαγόρευση ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τα μη βιομηχανικά φυσικά και συνθετικά διαμάντια, καθώς και για τα διαμαντένια κοσμήματα.

Επιπλέον, η έμμεση απαγόρευση εισαγωγής επεξεργασμένων ρωσικών διαμαντιών σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων που περιλαμβάνουν ρωσικά διαμάντια, θα αρχίσει σταδιακά από την 1η Μαρτίου 2024 και θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Το 12o πακέτο περιλαμβάνει απαγόρευση εξαγωγής και επανεξαγωγής για χρήση στη Ρωσία ιδιαίτερα ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας. Η ρήτρα καλύπτει απαγορευμένα είδη που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά στρατιωτικά συστήματα που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ή είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη, την παραγωγή ή τη χρήση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, καθώς και αεροπορικά αγαθά και όπλα.

Κυρώσεις σε 29 νέες οντότητες

Παράλληλα, το Συμβούλιο πρόσθεσε 29 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα τον στρατό και την αμυντική βιομηχανία στην επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και τα αγαθά και την τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του ρωσικού τομέα άμυνας και ασφάλειας.

Ορισμένες από αυτές τις 29 οντότητες ανήκουν σε τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην καταστρατήγηση των εμπορικών περιορισμών ή είναι ρωσικές οντότητες που στηρίζουν το ρωσικό στρατό.

Όσον αφορά τα μέτρα κατά της παράκαμψης κυρώσεων, η απαγόρευση διαμετακόμισης που ισχύει επί του παρόντος για τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης που εξάγονται από την Ε.Ε. σε τρίτες χώρες μέσω του εδάφους της Ρωσίας θα επεκταθεί σε όλα τα αγαθά μάχης.

Αυστηρότερα μέτρα για ρωσικό πετρέλαιο

Σχετικά με την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου, το Συμβούλιο εισάγει πλέον αυστηρότερους κανόνες συμμόρφωσης, ενώ ένας ενισχυμένος μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών θα επιτρέψει τον καλύτερο εντοπισμό πλοίων και οντοτήτων που εφαρμόζουν παραπλανητικές πρακτικές, όπως μεταφορές από πλοίο σε πλοίο που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη της προέλευσης ή του προορισμού του φορτίου και χειραγώγηση του AIS, ενώ μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και πετρελαιοειδή.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εισαγάγει κανόνες κοινοποίησης για την πώληση δεξαμενόπλοιων σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής η πώληση και η εξαγωγή τους, ιδίως στην περίπτωση μεταχειρισμένων πλοίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού αργού ή πετρελαιοειδών και του ανώτατου ορίου τιμών της G7.

Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου προσθέτει και την Ελβετία στον κατάλογο των χωρών-εταίρων που εφαρμόζουν σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της Ε.Ε. Επίσης, παρατείνει τις περιόδους εκκαθάρισης των εισαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων χάλυβα.

Πηγή: Καθημερινή