Skip to main content

ΕΕ: Ένας φορτιστής για όλα τα κινητά τηλέφωνα – Πλήγμα στην Apple

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την υιοθέτηση μιας κοινής θύρας φόρτισης για τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και τα ακουστικά.

Την υιοθέτηση μιας κοινής θύρας φόρτισης για κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και ακουστικά προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συγκεκριμένη κίνηση να επηρεάζει περισσότερο την Apple σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η τυπική θύρα για όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), τάμπλετ, κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών θα είναι τύπου USB-C. Οι φορτιστές θα πωλούνται ξεχωριστά από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. θα αναθεωρήσει τον σχετικό κανονισμό στο εγγύς μέλλον, προκειμένου η εξωτερική τροφοδοσία να είναι διαλειτουργική, κάτι που αποτελεί το τελευταίο βήμα για την υλοποίηση της πρότασης.

Η Κομισιόν επεσήμανε, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν βάζει στο στόχαστρό της την Apple, τονίζοντας πως οι προτάσεις της κατατέθηκαν μόνο επειδή οι εταιρείες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση παρά τις συνομιλίες χρόνων. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των φορτιστών κινητών τηλεφώνων μειώθηκε σε τρεις από 30.

Η Apple απέρριψε τη σχετική πρόταση, σημειώνοντας ότι πλήττεται η καινοτομία, κάτι που θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της σχετικά με τη μεταβατική περίοδο 24 μηνών που θα έχουν οι εταιρείες για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία, μόλις αυτή εγκριθεί.

«Δώσαμε άφθονο χρόνο στη βιομηχανία για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα ο χρόνος είναι ώριμος για νομοθετική δράση σχετικά με έναν κοινό φορτιστή. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, σύμφωνα με τους “πράσινους” και ψηφιακούς στόχους μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι μια κοινή θύρα φόρτισης διευκολύνει τους καταναλωτές και θα μειώσει τα απόβλητα.

Η πρόταση χρειάζεται το «πράσινο φως» από τις χώρες της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ακολούθως οι εταιρείες θα έχουν δύο χρόνια για να προσαρμόσουν τις συσκευές τους.