Skip to main content

ΕΦΚΑ: Έρχονται πληρωμές για επιδόματα, συντάξεις και έκτακτα δώρα - Το χρονοδιάγραμμα

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς, οι αυξήσεις 3% στις συντάξεις και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Αλλεπάλληλες πληρωμές συνταξιούχων έχει προγραμματίσει ο ΕΦΚΑ από τις 18 έως τις 21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Έτσι, πρόκειται να καταβληθούν:

  • οι αυξήσεις 3% στις συντάξεις
  • το επίδομα προσωπικής διαφοράς,
  • η επιταγή ακρίβειας (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης)
  • και οι αυξήσεις (πέμπτη και τελευταία δόση) που απορρέουν από τον νόμο Βρούτση για όσους έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Πρεμιέρα με επιταγή ακρίβειας

Η εκκίνηση θα γίνει από την επιταγή ακρίβειας των 150 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί στις 18 Δεκεμβρίου σε 1,55 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημα τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.

Αυξημένες συντάξεις 3%

Οι αυξημένες κατά 3% συντάξεις θα καταβληθούν στις 19 και 21 Δεκεμβρίου ενώ το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 – 200 ευρώ θα δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Οι εν λόγω συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 3% και έτσι η εθνική σύνταξη για το 2024 θα οριστεί στα 426,17 ευρώ, από 413,76 ευρώ καθώς θα λάβει αύξηση 12,41 ευρώ.

Επιπλέον ταυτόχρονα με την πίστωση των αυξημένων συντάξεων για το 2024 θα διορθωθεί και μέρος των λαθών που έγιναν κατά την προηγούμενη καταβολή των αυξήσεων 7,75%. Υπενθυμίζουμε ότι τέλος Ιανουαρίου 2023 είχε πιστωθεί η αναδρομική αύξηση δύο μηνών στις συντάξεις. Όμως εκ παραδρομής περίπου 15.000 συνταξιούχοι δεν πήραν καθόλου αναδρομικά ενώ άλλοι 500.000 έλαβαν διπλό αναδρομικό ποσό.

Κατά τις πληρωμές στο τέλος Δεκεμβρίου θα δει μεγαλύτερες αυξήσεις η ομάδα των 15.000 συνταξιούχων ενώ τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου θα γίνει ο συμψηφισμός για τη δεύτερη κατηγορία με χρεωστικό υπόλοιπο.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι περίπου 742.772 συνταξιούχοι οι οποίοι δε θα δουν ζεστό χρήμα στην τσέπη αλλά αυξήσεις μόνο στα χαρτιά καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα συμψηφίζεται με τις αυξήσεις έως ότου μηδενιστεί. Το επίδομα είναι ανάλογο της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ:

  • 175.161 συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα ως 700 ευρώ θα λάβουν 200 ευρώ.
  • 258.993 συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα, από τα 700,01 ως 1.100 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ.
  • 308.618 συνταξιούχοι συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 1.100,01 ως 1.600 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ του επιδόματος.

Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν παίρνουν επίδομα. Συνολικά για επιδόματα «προσωπικής διαφοράς» θα δοθούν 104 εκατ. ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας προς ευάλωτους
Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι έκτακτες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΑ που αφορούν:

Μιάμιση δόση για το επίδομα παιδιού,
επιπλέον μισό επίδομα στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
200 ευρώ σε άτομα με αναπηρία.

Επίσης ήδη έχει ξεκινήσει η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ.

Οι καταβολές αφορούν:

  • την προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  • την καταβολή της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων,
  • την προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής αδείας και του επιδόματος εργασίας.

Οι πιστώσεις πραγματοποιούνται με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Όπως επισημαίνει η ΔΥΠΑ δεν απαιτείται καμία ενέργεια από αυτούς και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.

Πηγή: newmoney.gr