Skip to main content

Έφτασαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τα έλατα από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Η διάθεση των δέντρων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή. Θετικά τα πρώτα μηνύματα.

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν οι παραγωγοί ελάτων φέτος στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, το ειδικευμένο στην ελατοπαραγωγή χωριό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξάκη, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπου παράγεται το 70% των ελάτων της χώρας, η διάθεση των δέντρων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι φέτος ενδεχομένως οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα των 23.000 περίπου δέντρων.

Ελλάδα και Κύπρος οι κύριες αγορές, στα περυσινά επίπεδα οι τιμές

"Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές είναι όπως πάντα πάρα πολύ καλές, ξεκινάνε φέτος από τα 30 με 40 ευρώ, ενώ τα πιο μεγάλα δέντρα πληρώνονται λίγο περισσότερο", αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη. Ένα μεγάλο δέντρο "που φτάνει τα πέντε με έξι μέτρα" κοστίζει περί τα 100 ευρώ. Η μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών προτιμά τα κομμένα έλατα από εκείνα που βρίσκονται μέσα σε γλάστρα, με τα κομμένα δέντρα να διατηρούνται από πολλούς "ακόμη και δύο και παραπάνω μήνες στολισμένα", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ.Ξάκης.

"Το 70% που διατίθεται και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο βγαίνει από το χωριό μας, το 30% προέρχεται από μερικά άλλα χωριά στη Βόρεια Ελλάδα και νοτιότερα από το Καρπενήσι", προσθέτει ο κ.Ξάκης που εξηγεί πως η εμπορική κυριαρχία του Ταξιάρχη εδράζεται στην εμπειρία και την παράδοση.