Skip to main content

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πιο ισχυρές από ποτέ (vid)

Για το εξαιρετικό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έκαναν λόγο ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στα Χανιά

Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε στην Κρήτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν  προκειμένου να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν στα Χανιά - Όλα έτοιμα για την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατευθύνθηκε απευθείας προς την οικία του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων όπου από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα με τα μέτρα ασφαλείας όπως μετέδωσε το cretapost, να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Στη συζήτηση που έγινε μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός επισήμανε το εξαιρετικό σημείο που βρίσκονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ κι αυτό επισήμανε και ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Σε εποχή όπου οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών στο καλύτερο σημείο τους, σε δύσκολες εποχές με προκλήσεις, ειναι σημαντικό για εμάς να στεκόμαστε στο πλευρό και να ενισχύσουμε τις σχέσεις ως σύμμαχοι. Ειναι πολυ μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω εδώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι τιμή να με υποδέχεστε στο σπίτι σας, έχω φίλους Έλληνες και ξέρω καλά τι σημαίνει να φιλοξενείς κάποιον στο σπίτι σας. Θα συμφωνήσω πολύ για αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις, δεν θυμάμαι άλλη εποχή όπου οι φιλία και οι σχέσεις μας ήταν πιο ισχυρές. Οφείλεται και στην ηγεσία που έχετε δείξει εσείς και είμαστε ευγνώμων. Δύσκολες προκλήσεις αλλά είμαστε ενωμένοι και αυτό μας προσφέρει πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον. Η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για της ΗΠΑ».

Image

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντικείμενο των συνομιλιών Μητσοτάκη - Μπλίνκεν θα είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο εν εξελίξη πόλεμος στην Ουκρανία, η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ αλλά και η αγορά των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα για την οποία η Αθήνα αναμένει άμεσα θετικές εξελίξεις.