Skip to main content

Τσίπρας: Η Β. Ελλάδα προτεραιότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Ο πρωθυπουργός λίγο πριν τις 11.00 πέρασε την πύλη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα λάβουν χώρα οι συναντήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις, ενόψει των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης .

Ο κ. Τσίπρας λίγο πριν τις 11.00 πέρασε την πύλη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα λάβουν χώρα οι συναντήσεις.

Ο πρωθυπουργός συναντάται με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, με φόντο την παρουσία του στην 83η ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στο ΥΜΑΘ έχουν φτάσει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλιας, ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης και ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo Τάσος Τζήκας.

«Η Βόρεια Ελλάδα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι να κλέβει λίγη από τη δημοσιότητα της Αθήνας», είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τους φορείς.

«Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης«, τόνισε.

Όπως εξήγησε, το ζήτημα είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει να μην είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά να περιέχει και τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων, γι αυτό γίνεται και η σύσκεψη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, «η 83η ΔΕΘ είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη μετά από 8 χρόνια που γίνεται χωρίς το βάρος των μνημονίων». «Μπορούμε πια να αισιοδοξούμε, χωρίς να εφησυχάζουμε», υπογράμμισε.

«Για πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος και θέλω να συζητήσω μαζί σας για τη δίκαιη κατανομή του», επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως προτεραιότητα έχει η ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να μην γυρίσει η χώρα στις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.«

Όπως ανέφερε, μπορεί να γίνει η «ατμομηχανή» της βιομηχανικής ανάπτυξης, η «καρδιά» της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.

Για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε πως με την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ θα γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα γίνει πραγματικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων και θα είναι μια πόλη που δεν θα παρακαλάει φέρνοντας τον τίτλο της συμπρωτεύουσας.

Παρατήρησε ότι είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται η σύσκεψη με τους φορείς της Β. Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, όπως γινόταν παλιά, πριν λειτουργήσει το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως αυτό δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι «φτωχός συγγενής».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο διευθυντής του Οικονομικού του Γραφείου Γιώργος Τσίπρας.

Στη συνάντηση θα συμμετέχει και η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.