Skip to main content

«Έφυγε» η Άρντα Μαντικιάν

Απεβίωσε τα ξημερώματα της Κυριακής η Άρντα Μαντικιάν, μια από τις σπουδαιότερες Eλληνίδες λυρικές ερμηνεύτριες που τίμησε τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Απεβίωσε τα ξημερώματα της Κυριακής η Άρντα Μαντικιάν, μια από τις σπουδαιότερες ελληνίδες λυρικές ερμηνεύτριες που τίμησε τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στο Α΄ Νεκροταφείο.

Η Άρντα Μαντικιάν γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1924 στη Σμύρνη από Αρμένιους γονείς. Σπούδασε μουσική με την Ελβίρα ντε Ιντάλγκο στην Αθήνα και ήταν συμμαθήτρια και φίλη της Μαρίας Κάλλας, με την οποία πολλές φορές είχαν τραγουδήσει και μαζί.

Στην Αθήνα έκανε και το ντεμπούτο της ως σοπράνο το 1942. Το 1949 πήγε στην Αγγλία, έζησε στο Λονδίνο και διακρίθηκε για πρώτη φορά το 1950 στην Oxford Opera Society ως Διδώ στους «Τρώες» του Εκτόρ Μπερλιόζ. Τον ίδιο ρόλο τραγούδησε το 1952 στο Théâtre des Champs-Elysées στο Παρίσι και στο Holland Festival στη Χάγη.

Στην Οξφόρδη συμμετείχε επίσης και στις 5 Δεκεμβρίου 1951 στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας «Incognita» του Τζόζεφ Βέλες, έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 1951 εμφανίστηκε στο Mermaid Theatre του Λονδίνου ως μάγισσα στη «Διδώ και Αινείας» του Χένρυ Πέρσελ, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε εκείνη την όπερα τραγουδούσαν οι Κίρστεν Φλάγκσταντ και Eλίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ.

Το 1953 έκανε το ντεμπούτο της στο Covent Garden ως Μουζέτα στην «La Bohème». Στις 14 Σεπτεμβρίου 1954 συμμετείχε στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας «The Turn of the Screw»(Το στρίψιμο της Βίδας) του Μπέντζαμιν Μπρίττεν στη Βενετία ως Μις Τζέσελ (ένα ρόλο, τον οποίο είχε σκεφτεί γι’ αυτήν ο συνθέτης) και κατόπιν [συμμετείχε] και στην πρεμιέρα αυτής της όπερας στην Αγγλία, στην Saddler’s Wells Opera του Λονδίνου.

Από το 1954 εμφανιζόταν με τον Αγγλικό Όμιλο Όπερας κυρίως με έργα του Μπέντζαμιν Μπρίττεν. Εκεί τραγούδησε πρώτη σε ρεσιτάλ βυζαντινούς ύμνους και τους 6 σωζόμενους αρχαίους ελληνικούς ύμνους, σε μεταγραφή του Θέοντορ Ράϊναχ, τους οποίους είχε ήδη ηχογραφήσει για την εταιρεία His Master’s Voice το 1950. Το 1957 ηχογράφησε τους κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Έρως και Θάνατος» και «Κύκλος».

Στους μεγάλους ρόλους της ανήκαν και η Ηλέκτρα στον «Ιδομενέα» του Β. Α. Μότσαρτ και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην «Savitri» του Γκούσταβ Χολστ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της προσκλήθηκε και τραγούδησε στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών. Από το 1974 έως το 1980 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Άρντα Μαντικιάν ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής και Πρόεδρος του Σωματείου Υποτροφίες Μαρία Κάλλας το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Χρήστο Δ. Λαμπράκη και την ίδια την Κάλλας.

Είχε διατελέσει μέλος επιτροπών διεθνών διαγωνισμών τραγουδιού ενώ πολύτιμη υπήρξε η συνεισφορά της στην προώθηση της μουσικής τέχνης στην Ελλάδα.