Skip to main content

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 59 καλοδιατηρημένες σαρκοφάγους

Οι σαρκοφάγοι θα ανοίγονται για μελέτη πριν την έκθεσή τους σε μουσείο. Ενδεχομένως να βρίσκονται και άλλες θαμμένες στο έδαφος.

Ως τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου για το 2020, χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλιντ Ελ Ανάνι, την εύρεση 59 καλά διατηρημένων σαρκοφάγων στη Νεκρόπολη της Σακκάρα, που χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 2.600 χρόνια.

Τη μεγάλη αποκάλυψη έκανε ο Ελ Ανάνι ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών και περίπου 200 δημοσιογράφων, που έγιναν μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, για να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα, διατηρώντας μάλιστα αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.

Η αποστολή θα συνεχίσει να ανοίγει τις σαρκοφάγους και να μελετά το περιεχόμενό τους πριν από την τελική έκθεσή τους στο Αιγυπτιακό Μουσείο, που αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο χρόνο.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος αυτής της ανακάλυψης, θεωρώ ότι έγινε μόνον η αρχή», είπε ο Αιγύπτιος υπουργός σημειώνοντας πως ενδέχεται και πολλές άλλες σαρκοφάγοι να βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο έδαφος.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η παγκόσμια πανδημία του Covid-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους, με τη σημαντική αυτή νέα ανακάλυψη.

Ο γνωστός αρχαιολόγος και πρώην γενικός γραμματέας Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, εξέφρασε την χαρά του που επέστρεψε «πίσω στη δράση», ενώ ο Ελ Ανάνι δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι «οι περισσότερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από αιγυπτιακές αρχαιολογικές ομάδες σε αιγυπτιακό έδαφος».