Skip to main content

Εγκαίνια έκθεσης PRESS_photos 2023 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης

Φωτογραφίες γεμάτες συναίσθημα παρουσιάζονται από σήμερα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13) στην έκθεση #PRESS_photos 2023 , στο πλαίσιο της 6ης Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα, με τίτλο #PRESS_photostories που διοργάνωσε και φέτος το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης.

“ Πλέον ο θεσμός ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο σκοπός μας εξ αρχής καθώς παλαιότερα συμμετείχαν μόνο φωτορεπόρτερ από την Μακεδονία και την Θράκη” δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν πενήντα δύο φωτορεπόρτερς
και δημοσιογράφοι με περισσότερες από 414 φωτογραφίες, με πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: Πολιτική, Κοινωνία, Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία), Αθλητισμός, Κλιματική Κρίση και Φωτογραφίες με χρήση Drone.

Ο δημοσιογράφος και μέλος της Κριτικής επιτροπής Λάζαρος Θεοδωρακίδης τόνισε ότι  η κλίμακα της ποιότητας των φωτογραφιών έχει ανέβει με τον φωτορεπόρτερ και συμμετέχοντα στον διαγωνισμό Δημήτρη Τοσίδη να συμπληρώνει ότι «υπάρχει έντονη συντροφικότητα και συνεργασία στην Θεσσαλονίκη σε έναν κλάδο που είναι εν γένει μοναχικός και ανταγωνιστικός...».

Οι περισσότεροι βραβευμένοι φωτορεπόρτερ που μίλησαν στην εκδήλωση των εγκαινίων ανέφεραν ότι υπάρχει ένα συναίσθημα χαρμολύπης ανάμεσα τους καθώς οι φωτογραφίες για τις οποίες βραβεύτηκαν βασίζονται σε τραγικά γεγονότα για την ελληνική κοινωνία.

Η επιλογή των φωτογραφιών που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Μεταξύ των βραβευθέντων και τρείς φωτορεπόρτερς του Αθηναικού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: Αχιλλέας Χήρας, Δημήτρης Τοσίδης (συνεργάτης μέχρι προσφάτως με το ΑΠΕ-ΜΠΕ) και Γιώργος Βιτσαράς.

Τα βραβεία

Σε καθεμιά από τις θεματικές κατηγορίες επιλέχθηκε μία φωτογραφία που απέσπασε Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000 € και μία που απέσπασε έπαινο. Δύο φωτογραφίες χαρακτηρίστηκαν ως PRESS_photos 2023 που μοιράστηκαν το χρηματικό έπαθλο των 2.000 € . Πρόκειται για τις φωτογραφίες των Θωμά Γιωτόπουλου στην κατηγορία Κοινωνία- «Συγγενείς του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού, ακουμπούν στη νεκροφόρα κατά τη διάρκεια της κηδείας 15.12.2022» και Γιώργου Βιτσαρά στην κατηγορία Πολιτική - «Διαδηλωτές συγκρούονται με ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς στην Αθήνα, 9.11.2022».

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Πολιτική δόθηκε επίσης στον Αλκιβιάδη Κουπίδη - «Η Αγκαλιά». Σύγκρουση ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομία μετά τη διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην εγκατάσταση πανεπιστημιακής Αστυνομίας, 7.6.2022, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτική: στο Γιώργο Βιτσαρά - «Σύνεδρος στο Γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, πρώτου συνεδρίου χωρίς την Φώφη Γεννηματά, 20.5.2022.

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Κοινωνία: Θωμάς Δασκαλάκης - Συναυλία με την Ελένη Φουρέιρα, Μάρτιος 2022

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Κοινωνία: Γιώργος Βιτσαράς - Η μητέρα της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη βυθίζεται στην αγκαλιά των μανάδων της Γαρυφαλλιάς, που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο, και της Ερατώς που δολοφονήθηκε στη Λέσβο, έξω από το Εφετείο όπου η υπόθεση δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, Αθήνα, 14.2.2022.

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Πολιτισμός :Χήρας Αχιλλέας - Φωτιές της Σμύρνης. Χορεύτριες σχηματίζουν σταυρό ενώ χορεύουν παραδοσιακό σμυρνέικο χορό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, 1.9.2022

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτισμός:  Αλέξανδρος Αβραμίδης - Ο Ψαραντώνης με τη λύρα του στον Ψηλορείτη, 7.4.2022

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Αθλητισμός: Μιχάλης Καραγιάννης - Στιγμιότυπο από το 25ο ALL STAR GAME 2022 στο ΟΑΚΑ, 18.12.2022.

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Αθλητισμός: Μιχάλης Καραγιάννης - Στιγμιότυπο από τον ποδοσφαιρικό αγώνα Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα, 17.9.2022

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Κλιματική Κρίση: Δημήτρης Τοσίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ - Πλαστικό απόρριμμα διακρίνεται στη θάλασσα κοντά στη περιοχή Πλατύ Λήμνου, 8.8.2022.

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Κλιματική Κρίση: Σωτήρης Δημητρόπουλος - Γυναίκα οδηγός επιστρέφει στο αποκλεισμένο από τα χιόνια αυτοκίνητό της στην Αττική οδό, κουβαλώντας νερό και τροφή για την ίδια και τα παιδιά, 24.1.2022.

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Φωτογραφίες με χρήση Drone:  Σάκης Γιούμπασης - Εναέρια λήψη των καμένων δέντρων και ενός μέρος πράσινου στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, 30.6.2022.

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Φωτογραφίες με χρήση Drone: Θωμάς Γιωτόπουλος - Παγωμένη λίμνη στην τοποθεσία Αρρένες στον Γράμμο, 29.12.2022.