Skip to main content

Εγκαταλείπει την αυστηρή ουδετερότητα η Ελβετία - Εντάσσεται στην «ευρωπαϊκή αεράμυνα»

Η Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος ούτε της Ε.Ε. ούτε του ΝΑΤΟ, πιέζεται από τη Δύση να εγκαταλείψει την αυστηρή «ουδετερότητά» της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία

Έτοιμη να αποκηρύξει την «ουδετερότητα» του παρελθόντος και να ενταχθεί στη γερμανική πρωτοβουλία «European Sky Shield» δηλώνει πια η Βέρνη.

«Η Ελβετία επιθυμεί να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Sky Shield και μια σχετική δήλωση προθέσεων πρόκειται να υπογραφεί στη Βέρνη», αναφέρει σε ανακοίνωση που κοινοποίησε στο πρακτορείο Reuters το υπουργείο Αμυνας της Ελβετίας.

Μάλιστα, η Ελβετίδα υπουργός Αμυνας, Β. Αμχερντ, πρόκειται να υπογράψει τη σχετική δήλωση προθέσεων κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει αύριο με τους ομολόγους της από τη Γερμανία και την Αυστρία.

Ωστόσο, όσοι δεν βλέπουν θετικά την εν λόγω εξέλιξη υποστηρίζουν ότι πρόκειται να υπονομεύσει την ουδετερότητα της Ελβετίας, να ενισχύσει τη στρατιωτική της εξάρτηση από ξένες χώρες και, ενδεχομένως, να μετατρέψει τη χώρα σε δυνητικό στόχο επιθέσεων.

Η Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος ούτε της Ε.Ε. ούτε του ΝΑΤΟ, πιέζεται από τη Δύση να εγκαταλείψει την αυστηρή «ουδετερότητά» της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η υπουργός Αμυνας της Ελβετίας είχε μάλιστα εκφράσει ενδιαφέρον και για την ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, σε μια συνάντηση τον περασμένο Μάρτιο. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι ελβετικές τράπεζες έχουν παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους μόνο 8 δισ. δολαρίων, αν και έχουν στην «κατοχή» τους συνολικά περί τα 49,3 δισ. δολάρια.

Οσο για την European Sky Shield, πρόκειται για μια γερμανική πρωτοβουλία που έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συλλογικής αεράμυνας συμπληρωματικού προς το ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, στην εν λόγω πρωτοβουλία έχουν ενταχθεί 17 χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία.