Skip to main content

Εγκρίθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η έκθεση της Χρυσούλας Παλιαδέλη

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα στη σύνοδο της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες την έκθεση της ευρωβουλευτή του ΠAΣOK Χρυσούλας Παλιαδέλη για την ετήσια απολογιστική έκθεση δραστηριοτήτων του Ευρωπ
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα στη σύνοδο της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες την έκθεση της ευρωβουλευτή του ΠAΣOK Χρυσούλας Παλιαδέλη για την ετήσια απολογιστική έκθεση δραστηριοτήτων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κατά το 2008.

Από το περιεχόμενο της ετήσιας αυτής έκθεσης, προκύπτει ότι ο πρωτοφανής αριθμός καταγγελιών αποτελεί θετική ένδειξη για την επιλογή των ενημερωμένων ευρωπαίων πολιτών να προσφύγουν στον θεσμό για θέματα κακοδιοίκησης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (66%) οι καταγγελίες αφορούσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ λιγότερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (10%). Η πλέον συνήθης μορφή κακοδιαχείρισης αφορούσε στην έλλειψη διαφάνειας (36% του συνόλου των ερευνών).

«Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής υπηρέτησε με συνέπεια, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα τον θεσμό και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Από την άποψη αυτή αποτελεί πρότυπο χρηστής διοίκησης και για τις εθνικές διοικητικές αρχές», δήλωσε κατά την προφορική της εισήγηση στην Ολομέλεια του Σώματος η κ Χρ. Παλιαδέλη. «Με την αμερόληπτη και αντικειμενική στάση του απέναντι σε ισχυρούς θεσμούς και γραφειοκρατικές αντιλήψεις ο κ. Διαμαντούρος ενίσχυσε το θεσμικό  κύρος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή όχι μόνον επειδή διευκόλυνε τους ευρωπαίους πολίτες σε ζητήματα διοικητικής ολιγωρίας ή αναποτελεσματικότητας, αλλά κυρίως επειδή με τη στάση και τη δράση του ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα», δήλωσε μετά το πέρας των ψηφοφοριών η κ Χρ. Παλιαδέλη.

Η έκθεση της κ. Παλιαδέλη που είχε ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Αναφορών της οποίας είναι Αντιπρόεδρος, επαινέθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες και εγκρίθηκε με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία από την Ολομέλεια. Ο κ Διαμαντούρος, ο οποίος κατέχει το αξίωμα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το 2003, διεκδικεί την επανεκλογή του για μια ακόμη πενταετία.

Κρίτων Αρσένης: «Η απαράδεκτη στάση των κρατών-μελών στο θέμα της προστασίας των δασών του πλανήτη απειλεί το κλίμα»

Την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής  αναφορικά με την χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για να αντιμετωπίσουν την καταστροφής των δασών τους και την Κλιματική Αλλαγή με τις τραγικές της επιπτώσεις, κατήγγειλε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.

Επισήμανε δε την ανάγκη να εστιαστούμε σε προγράμματα αγροδασοπονίας, αναδάσωσης και δάσωσης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, παράλληλα με την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής καθαρής ενέργειας. Επισημαίνεται ότι στην Σύνοδο Κορυφής στις 29-30 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένα ποσά για την χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών που βιώνουν σήμερα τις τραγικότερες συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής χωρίς να έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του φαινομένου.

Σε αντίθεση δε ακόμη και με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση για οικονομική στήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών για να σταματήσει η καταστροφή των δασών του πλανήτη.