Skip to main content

Εγκρίθηκε η Συμφωνία για το Brexit από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη μελλοντική σχέση

Τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ενέκριναν οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας» αναφέρουν οι «27» στα συμπεράσματα της Συνόδου Kορυφής, εκφράζοντας παράλληλα τη βούλησή τους για την εδραίωση μιας «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Οι ηγέτες όπως έχουν δείξει τους τελευταίους 19 μήνες που διαπραγματεύονται την συμφωνία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ήταν ιδιαίτερα ενωμένοι λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η καλύτερη που μπορεί να πάρει η κ. Μέι.

Γιούνκερ: Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία

Η συμφωνία για το Brexit είναι «η καλύτερη δυνατή» επισήμανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. (Περισσότερα εδώ)

Μπαρνιέ: Ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

Είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προσερχόμενος στην Σύνοδο. «Δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό για να επιτύχουμε μια συμφωνία για την συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Δουλέψαμε μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και ποτέ κατά του» ανέφερε.

Όπως επισήμανε, αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το Ηνωμένο Βασίλειο «για να χτίσουμε το μέλλον». «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι» πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι στο Η.Β ότι αυτή η συμφωνία είναι το τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σ. Κουρτς.

Η συμφωνία αποχώρησης της ΕΕ είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο 585 σελίδων που καθορίζει τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σε αυτό περιέχονται ζητήματα όπως τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει το ΗΒ στην ΕΕ, τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και τη συμβιβαστική πρόταση για τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας - Ιρλανδίας (γνωστό ως Backstop).