Skip to main content

Ειδικές παγίδες για να «συλληφθεί» η αρκούδα που αναστατώνει Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη - Οδηγίες και συστάσεις

Οδηγίες στους πολίτες σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα και ενημέρωση για γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αποφυγή και πρόληψη ζημιών

Συνεχίζονται οι δράσεις απώθησης της αρκούδας που με την κινητικότητά της έχει προκαλέσει αναστάτωση στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του Μαΐου.

Σε ενημέρωσή της η Διεύθυνση Δασών της ΠΕ Χαλκιδικής σχετικά με τις ενέργειες που λαμβάνονται για την παρουσία της αρκούδας, αναφέρει ότι το άτομο αυτό ανήκει στο είδος της καφέ αρκούδας (Ursus arctos) και εικάζεται ότι είναι ένα αρσενικό ζώο περίπου 4 ετών, το οποίο πιθανόν να έχει εκδιωχθεί από τη μητρική του περιοχή από κυρίαρχο μεγαλύτερο αρσενικό άτομο και μέσω των Μακεδονικών Τεμπών, εισήλθε στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, Δρ. Παύλο Μπεκιάρογλου, η αρκούδα τρέφεται κυρίως από την χλωρίδα και τη μικρό - πανίδα του δάσους, με ιδιαίτερη αδυναμία στα κεράσια και βέβαια στο μέλι και στους γόνους μελισσών, προκαλώντας έτσι μεμονωμένες ζημιές σε κυψέλες και γεωργικές καλλιέργειες.

«Για τον λόγο αυτό η Διεύθυνση Δασών Π.Ε. Χαλκιδικής σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Πολυγύρου και Αρναίας συντονίζει τις ενέργειες των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) που πραγματοποιούν δράσεις απώθησης του ζώου από ανθρωπογενείς δραστηριότητες με τη χρήση πυροτεχνικών εργαλείων», αναφέρεται στην ενημέρωση.

Ταυτοχρόνως, το επιστημονικό προσωπικό της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» εγκαθιστά ειδικές παγίδες και δίκτυο με κάμερες live streaming προς σύλληψη του ζώου με σκοπό την τοποθέτηση κολάρου ραδιοανίχνευσης και ραδιοεντοπισμού, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη της ειδικής Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης «κρίσεων» (περιστατικών προσέγγισης - αλληλεπίδρασης αρκούδας (Ursus arctos) σε κατοικημένες περιοχές της Π. Ε. Χαλκιδικής) που συγκροτήθηκε ακολουθώντας το πρωτόκολλο που ορίζει η με αριθμό πρωτ. 104180/433/5-2-2014 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) (ΦΕΚ: 272/τ.Β΄/7-2-2014)

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, η Διεύθυνση Δασών της Π.Ε. Χαλκιδικής μέσω φυλλαδίων πληροφοριακού χαρακτήρα ενημερώνει τους πολίτες του Νομού, όπως και τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση συνάντησης με το ζώο αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή και την πρόληψη ζημιών.

Διαβάστε περισσότερα στη Greenagenda.gr