Skip to main content

Εικόνες αποκάλυψης στον Βόλο – Μετρούν τις πληγές τους Θεσσαλία, Εύβοια, Φθιώτιδα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias

Σε ύφεση τα φαινόμενα, ανυπολόγιστες όμως οι ζημιές στον Βόλο – Μπέος: «Νόμιζα ότι βρίσκομαι στους καταρράκτες του Νιαγάρα»

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στον Βόλο, που επλήγη το βράδυ της Τετάρτης από την κακοκαιρία Elias. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και η θάλασσα βγήκε στη στεριά, καθώς στην περιοχή του λιμανιού τα πάντα καλύφθηκαν από τεράστιο όγκο νερού.

Μιλώντας στο Mega για τις τεράστιες καταστροφές ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, είπε ότι  «ο Θεός και φύση εκδικούνται, γιατί σε πολλά πράγματα ευθυνόμαστε και οι άνθρωποι, έχουμε κάνει παράνομες παρεμβάσεις και δυστυχώς ίσως να πληρώνουμε αυτά τα πράγματα».

«Δεν είναι ώρα για να κλαίμε αλλά να σηκώσουμε τα μανίκια και να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας και να φέρουμε τον Βόλο εκεί που ήταν, και θα το κάνουμε», συμπλήρωσε ο κ. Μπέος.

Ο δήμαρχος του Βόλου υποστήριξε ότι «αυτό που συνέβη είναι ένα μπλακ άουτ» και συμπλήρωσε: «δηλαδή στις 6 Σεπτεμβρίου να υπάρχει αυτή η καταιγίδα, η καταστροφή, μετά από 3 -4 μέρες να αρχίζουμε να καθαρίζουμε, να βρίσκουμε τα πατήματά μας και μετά από 20 ημέρες να έχει έρθει η πόλη στην προτέρα κατάσταση και να συμβαίνει αυτή η καταστροφή. Δεν μπορώ να το πιστέψω, είναι μια θλίψη και ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο «η προτεραιότητα είναι να πάρουν άμεσα τις αποζημιώσεις ο κόσμος από την πρώτη καταιγίδα. Ξεκινάμε από σήμερα το βράδυ συντονισμένα προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να επανέλθει η πόλη στα κανονικά της». Μάλιστα θέλοντας να δώσει απαντήσεις σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν λειτούργησαν τα φρεάτια και τα αντιπλημμυρικά έργα τόνισε ότι «τέτοια μεγάλη καταστροφή, τέτοια φαινόμενα καιρικά δεν μπορείς να τα προβλέψεις.

Αποδείχθηκε περίτρανα, γιατί κάποιοι έλεγαν για τα φρεάτια και τους αγωγούς, ότι ούτε μια σταγόνα νερό δεν υπάρχει στους δρόμους γιατί τα φρεάτια λειτούργησαν κανονικά αλλά είναι γεμάτοι λάσπη οι δρόμοι, οι πλατείες, τα μαγαζιά, τα σπίτια. Τα φρεάτια και οι αγωγοί δεν είναι για λάσπες, είναι για νερό».

Αρκετά σημεία της πόλης εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα και η ηλεκτροδότηση επανέρχεται σταδιακά σε όλη την περιοχή, ενώ σοβαρό είναι και το πρόβλημα της υδροδότησης. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, σε σπίτια και καταστήματα και γύρω από τον Βόλο, ενώ η Μακρυνίτσα δεν είναι προσβάσιμη, καθώς έχει καταστραφεί ο δρόμος που οδηγεί στον γραφικό οικισμό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Ανω Βόλος, καθώς σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Αποκομμένη οδικά παραμένει και η περιοχή προς Αγριά, με το χωριό να έχει θαφτεί μέσα στις λάσπες, στο χώμα και το νερό. Πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν καταστραφεί και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, η οποία έχει «αλλάξει» χρώμα από τους τόνους λάσπης που έπεσαν εκεί.

«Νόμιζα ότι βρίσκομαι στους καταρράχτες του Νιαγάρα, ερχόταν από το βουνό νερό καταρράχτες, πέφτανε βράχια. Είχαν κλείσει δρόμοι, χωριά κοπήκανε, γέφυρες, μεγάλη καταστροφή», δήλωσε ο κ. Μπέος.

Νωρίτερα, την Πέμπτη,  πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Βόλου ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη και του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, αλλά και με την παρουσία ανωτάτων αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού που συμμετέχουν στις προσπάθειες της παροχής βοήθειας στους κατοίκους του Βόλου.

Σημειώνεται πως βατραχάνθρωποι της Ζ΄ΜΑΚ και πεζοναύτες στη Νέα Αγχίαλο, απεγκλώβιζαν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη με βάρκες πολίτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια ή τα αυτοκίνητά τους, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε 800 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 330 απεγκλωβισμοί.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του δημάρχου Βόλου, τον γενικό συντονισμό για την αποκατάσταση των ζημιών από τη δεύτερη αλλεπάλληλη θεομηνία (πλην των παρεμβάσεων σε χειμάρρους και ποτάμια που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας) και την επαναφορά της πόλης στην κανονικότητα ανέλαβε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.

 

«Είναι δεύτερη φορά, δυστυχώς, που μέσα λίγες μέρες που έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, κυρίως στον Βόλο και στην βόρεια Εύβοια», δήλωσε ο κ. Κικίλιας και εξήρε την αυταπάρνηση των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του μηχανισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Μόνο το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη του Βόλου είχαμε 257 διασώσεις συμπολιτών μας. 99 πυροσβεστικά, 280 πυροσβέστες, 2 ΕΜΟΔΕ, οι μισές ΕΜΑΚ της χώρας ήταν και είναι ακόμα εδώ», ανέφερε.

 

«Οι συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων είναι πολύ σημαντικές και δημιουργούν τεράστια προβλήματα, στην κοινωνία, στους συμπολίτες μας. Οφείλουμε όλοι να τους στηρίξουμε και τώρα μέσα στην κακοκαιρία, αλλά και μετά την κακοκαιρία», τόνισε ο υπουργός.

 


Βούλιαξε η Φθιώτιδα και η βόρεια Εύβοια

 

Εκτός από τη Μαγνησία τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύονταν από μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σάρωσαν και την Καρδίτσα, αλλά και τη Λάρισα. Οι αρχές στην Καρδίτσα βρίσκονται σε συναγερμό για τις υπερχειλίσεις του Σοφαδίτη προς τον Παλαμά και στις περιοχές των Ορφανών, της Λεύκης και του Φύλλου αλλά και του Πάμισου και της Βουβουλίνας προς τα Καλογριανά.

 

Στο δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, το οδόστρωμα γέμισε λάσπες, ενώ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα δοκιμάζουν τους κατοίκους στο χωριό Υπέρεια, οι οποίοι αντικρίζουν τις ίδιες εικόνες με αυτές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel πριν από τρεις εβδομάδες και επιπλέον απελπιστική είναι η κατάσταση στο Σωτήριο, το πρώτο χωριό που εκκενώθηκε.

 

 

Στη Στερεά Ελλάδα τεράστιες είναι οι ζημιές στη Φθιώτιδα, ενώ και η βόρεια Εύβοια βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πλημμυρών και βούλιαξαν στις λάσπες χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

 

Οι αρχές στη Λαμία ενισχύουν τα αναχώματα στο Σπερχειό, με δεκάδες φορτηγά να ξεφορτώνουν υλικό για τη στήριξή τους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Λαμιέων, Ευθύμης Καραΐσκος, ανέφερε πως η κατάσταση την Πέμπτη είναι αισθητά καλύτερη. «Είχαμε προβλήματα σε χωριά της Υπάτης όπου έσπασε ένα ρέμα. Προβλήματα και στο χωριό Καρυά από έργα του αναδασμού καθώς κόπηκε ο δρόμος στα δύο, χάθηκε η πρόσβαση προς το χωριό», τόνισε.

 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα προβλήματα στο οδικό επαρχιακό δίκτυο του νομού. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί κατά περίπτωση, λόγω έντονης βροχόπτωσης, συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών στο οδόστρωμα, καθώς και λόγω πτώσης δέντρων.

 

Απελπισία επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια, όπου ρέματα έχουν υπερχειλίσει, ενώ κατολισθήσεις και φερτά υλικά απο τις ορεινές περιοχές, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά εκ των οποίων έχουν αποκλειστεί. Τις τελευταίες ώρες η βροχόπτωση έχει σταματήσει στην Εύβοια, ωστόσο ο καιρός παραμένει συννεφιασμένος.

 

 

 

Στις Ροβιές, στο Μετόχι, στη Λίμνη Ευβοίας οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με καταστροφές στους δρόμους, με πλημμυρισμένα σπίτια και ακόμη προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή την κακοκαιρία που τους χτύπησε, ενώ επιπλέον είναι χωρίς ρεύμα, όπως και ολόκληρο το Μαντούδι.