Skip to main content

«εικοσιτρία»: Η σύμπραξη δύο γυναικών που με τα χειροποίητα είδη τους δίνουν νέα ζωή στα υλικά

Η Μαργαρίτα Ηλιάδου και η Έφη Δόξα δημιούργησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «εικοσιτρία» στη Θεσσαλονίκη από την αγάπη τους για το χειροποίητο και πέραν των δικών τους δημιουργιών φιλοξενούν και εκείνες φίλων καλλιτεχνών, δίνοντάς τους ένα βήμα για να δείξουν τη δουλειά τους

Ο χώρος τους είναι μόλις 23 τ.μ., όπως και ο αριθμός της οδού Φιλικής Εταιρείας όπου βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μπαίνοντας τις βλέπεις να δημιουργούν με τα χέρια τους, σκυμμένες ανάμεσα σε κλωστές, χάντρες, υφάσματα και υλικά που δεν θα είχαν άλλη ζωή, αν δεν βρίσκονταν στον δρόμο τους. Η Μαργαρίτα Ηλιάδου και η Έφη Δόξα δημιούργησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «εικοσιτρία» στη Θεσσαλονίκη το 2016 καθαρά από την αγάπη τους για το χειροποίητο. Η Έφη  -γυμνάστρια στο επάγγελμα- έραβε ανέκαθεν, ενώ, η Μαργαρίτα, με σπουδές λογιστικής και πληροφορικής, κατασκεύαζε κοσμήματα. Η γνωριμία τους σε ένα bazaar έγινε η αφορμή, για να συνδυάσουν τις δεξιότητές τους και να δώσουν σάρκα και οστά σε ένα δημιουργικό εγχείρημα, που δεν θα ήταν ένα ακόμα κατάστημα με χειροποίητα είδη, αλλά θα γινόταν το «σπίτι», όχι μόνο για τις δικές τους δημιουργίες, αλλά και για φίλους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους ένα βήμα για να δείξουν τη δουλειά τους.

Image
Image

Τα υλικά που ξαναπαίρνουν ζωή

Η μεγαλύτερη χαρά της Μαργαρίτας και της Έφης είναι το ότι παρατείνουν τη ζωή υλικών που διαφορετικά θα πετάγονταν και τους δίνουν νέα μορφή και υπόσταση. Μάλιστα, ένα 50% των υλικών που χρησιμοποιούν είναι αυτού του τύπου, από δείγματα  επιπλώσεων και κρόσια μέχρι πλέξιγκλας. Εδώ και μια τετραετία ξεκίνησαν και τη χονδρική, προμηθεύοντας με τις δημιουργίες τους όλα τα νησιά, αλλά και μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα. Και στο μικρό τους εργαστήριο όμως που συνδυάζεται με κατάστημα λιανικής μπορεί κανείς να βρει τα χειροποίητά τους είδη -από χειροποίητα κοσμήματα και γούρια μέχρι headbands και διακοσμητικά για το σπίτι. Μεταξύ αυτών η πρώτη τους δημιουργία, ένα φυλαχτό σε ορείχαλκο, επαναλαμβάνεται στις συλλογές τους, για να τους θυμίζει την εκκίνησή τους.         
Οι δύο συνεργάτιδες ονειρεύονται έναν καινούριο, μεγαλύτερο χώρο πάλι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα μπορούν να κάνουν και σεμινάρια-workshops, προκειμένου να δείχνουν τεχνικές που χρησιμοποιούν για τη δημιουργία των χειροποίητων αντικειμένων τους -μακραμέ, υφαντική- και να διοργανώνουν εκδηλώσεις. «Μας αρέσει η παρέα και αγαπάμε το κέντρο. Άλλωστε, αυτό είναι και το νόημα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, να βρίσκεσαι σε μια ομάδα, να δουλεύεις για έναν σκοπό» λέει στη Voria.gr η Μαργαρίτα Ηλιάδου, εξηγώντας πως ακόμα και σήμερα, επτά χρόνια μετά, η χαρά για το «εικοσιτρία» είναι η ίδια όπως την πρώτη μέρα. «Περιμένουμε να ξημερώσει για να πάμε στο εργαστήριο» λέει χαρακτηριστικά.

Image
Image
Image