Skip to main content

«Είμαστε ξεχασμένοι»: SOS από τους εργαζόμενους στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας

Βάρδιες με μόλις 4 νοσηλευτές για 200 και πλέον άτομα - Συγγενής περιθαλπόμενου αναγκάζεται να τον μεταφέρει 3 φορές την εβδομάδα για αιμοκάθαρση καθώς δεν υπάρχει οδηγός στον «Άγιο Παντελεήμονα»

Στα κάγκελα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στα παραρτήματά του, καθώς όπως λένε η υποστελέχωση απειλεί τις ζωές των περιθαλπομένων. Στο ΚΚΠΠΚΜ και στα παραρτήματά του, περιθάλπονται μεταξύ άλλων άνθρωποι με βαριά προβλήματα υγείας, ΑμεΑ, αλλά και όσοι στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, αναγκάζονται να κάνουν διπλές και τριπλές βάρδιες ώστε να φέρουν εις πέρας τον όγκο της δουλειάς και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των νοσούντων. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν, δέχονται ακόμα και χτυπήματα από περιθαλπόμενους που αντιμετωπίζουν βαριές νόσους και παθήσεις, πράγμα το οποίο τους καταπονεί ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν μάλιστα νύχτες στις οποίες -όπως πάντοτε λένε οι εργαζόμενοι- μόλις 4 νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για 200 και πλέον άτομα.  

Image

Τα παραπάνω έφτασαν τον κόμπο στο χτένι και οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), προκειμένου να εκφράσουν τα αιτήματά τους.

Στη συγκέντρωση, εκτός από τους εργαζόμενους στο ΚΚΠΠΚΜ, προσήλθαν και συνάδελφοί τους από ορισμένα παραρτήματα του Κέντρου, μεταξύ των οποίων το ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου, το ΚΑΑΜΕΑ Σερρών, αλλά και το Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Παντελεήμονας».

Image

Ούτε στο μισό απαιτούμενο ο αριθμός του προσωπικού για να εξυπηρετήσει τους περιθαλπόμενους, λένε οι εργαζόμενοι

«Είμαστε ξεχασμένοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Κώστας Μπάζος, ο οποίος διατελεί πρόεδρος των εργαζόμενων στο Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Ελλάδος. «Χρειάζονται συνολικά 580 άτομα και αυτή τη στιγμή απαριθμούμε μόλις 240», είπε ακόμη, τονίζοντας πως ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους που πρέπει να ενισχυθεί είναι οι προνοιακές δομές, στις οποίες συμβαίνει σύμφωνα με τον ίδιο ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. «Οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζόμενων έληξαν και δεν ανανεώθηκαν για ακόμη έναν χρόνο, για πρώτη φορά. Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργούν οι δομές με κάτω από το 50% του αναγκαίου αριθμού εργαζόμενων. Εάν δεν στηριχτούν αυτές οι δομές, τότε κλείνουν», εξήγησε.

Από τη δική του πλευρά, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και πρόεδρος εργαζομένων του σωματείου Αγίου Παντελεήμονα, Ιωάννης Γούτσιος, είπε ότι οι επικουρικοί εργαζόμενοι που αποχώρησαν από το ΚΚΠΠΚΜ και τα παραρτήματά του λόγω μη ανανέωσης της σύμβασής τους αποτελούν πρόσωπα αναφοράς για τους περιθαλπόμενους.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση, άνοια, Αλτσχάιμερ ή είναι παραπληγικοί, τότε πώς θα αντεπεξέλθουν όσοι μένουν πίσω, στη θέση των ατόμων αναφοράς που αποχώρησαν;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Γούτσιος συμπλήρωσε ακόμη πως 4 νοσηλευτές εργάζονται σε βραδινή βάρδια, έχοντας να περιθάλψουν 200 άτομα. «Είμαστε απολογούμενοι για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί και θα τρέχουμε στους εισαγγελείς», τόνισε στο πλαίσιο αυτό, θέλοντας έτσι να καταδείξει τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Όπως μάλιστα τόνισε, από τους 96 εργαζόμενους το 2022, σήμερα στο ΚΚΠΠΚΜ εργάζονται μόλις 29.

Συγγενής περιθαλπόμενου τον μεταφέρει 3 φορές την εβδομάδα για αιμοκάθαρση

Στους δημοσιογράφους μίλησε ένας ακόμη άνθρωπος, ο Νικόλαος Λυκόπουλος, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια διατηρεί την κηδεμονία του πάσχοντος ξαδέλφου του που βρίσκεται στο Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης του ΚΚΠΠΚΜ, «Ο Άγιος Παντελεήμονας».

Ο κ. Λυκόπουλος σημείωσε ότι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας της κεντρικής Μακεδονίας, είναι ήρωες. Όπως είπε, λόγω της υποστελέχωσης δεν υπάρχει οδηγός για να μεταφέρει τον ξάδελφό του για αιμοκάθαρση. «Αναγκάζομαι να τον πηγαίνω εγώ, τρεις φορές την εβδομάδα. Το παιδί είναι σε δύσκολη κατάσταση», ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Λυκόπουλος μετέβη μαζί με τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προκειμένου να τους συμπαρασταθεί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εάν δείτε πώς δουλεύουν, τότε θα πείτε ότι δεν γίνεται αυτό».