Skip to main content

Εισαγγελική έρευνα για τα χημικά

Τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και η ευρεία χρήση χημικών κατά διαδηλωτών προκάλεσαν την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου.

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου, προκάλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντου, σχετικά με τις πρακτικές της αστυνομίας κατά τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και την ευρεία χρήση χημικών κατά διαδηλωτών.

Στο φάκελο που θα ανοίξει η εισαγγελία για την υπόθεση, θα περιλαμβάνεται και οποιαδήποτε άλλη σχετική καταγγελία.

Τη διερεύνηση του ζητήματος της χρήσης χημικών από την Αστυνομία ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τεντέ. Ο κ. Πατούλης ζήτησε ακόμη να μη χρησιμοποιούνται χημικά και μάλιστα -όπως τόνισε- ληγμένα από το 1979.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους πέντε φιαλίδια χημικών, που χρησιμοποιήθηκαν χθες από τα ΜΑΤ για την απώθηση των διαδηλωτών, προκειμένου να αποφανθεί για τη σύστασή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Τέντες ζήτησε από τους ιατρούς να του προσκομίσουν υπόμνημα με περισσότερα στοιχεία για τη χρήση των χημικών ουσιών και τις επιπτώσεις επί του ανθρώπινου οργανισμού. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για τις ενέργειές του, αφού πρώτα λάβει το υπόμνημα που έχει ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου από τους αστυνομικούς κατήγγειλαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Εισαγγελίας τους Αρείου Πάγου που υπογράφει ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης, καταγγέλλεται η είσοδος των αστυνομικών στο κτήριο της σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) και η χρήση δακρυγόνων και κροτίδων στο εσωτερικό του.

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε τέλος, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος τόσο για τα χθεσινά γεγονότα στο Σύνταγμα που όπως υπογραμμίζεται, υποκρύπτουν σοβαρούς κινδύνους εκτροπών του πολιτεύματος, όσο για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα έρευνα διατάχθηκε για το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται κουκουλοφόροι να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και στη συνέχεια να φυγαδεύονται προς τη Βουλή.

Όπως διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οι πρωταγωνιστές του επίμαχου βίντεο δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΛ.ΑΣ.. Όπως είπε ο κ. Παπουτσής, με βάση τις πρώτες πληροφορίες, επιβεβαιώνεται πως ήταν συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ οι οποίοι νωρίτερα είχαν ζητήσει την προστασία της αστυνομίας από επίθεση που δέχθηκαν σε καφετέρια.