Skip to main content

Εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

«Τιμώντας την επέτειο της Εθνεγερσίας μάς ξαναθυμόμαστε τι σημαίνει να αγαπάμε την πατρίδα μας, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς να μισούμε τις πατρίδες των άλλων»

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Ο Πρύτανης Στυλιανός Δ. Κατρανίδης στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που έγινε στο Αμφιθέατρο Τελετών επεσήμανε ότι «ο κόσμος μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ασταθούς ισορροπίας, όπου αυταρχικά και εθνικιστικά καθεστώτα σε πολλές χώρες επιβάλλουν τον ανορθολογισμό, τα οικονομικά αδιέξοδα, την καταπάτηση των δικαιωμάτων ατόμων και λαών, την αμφισβήτηση του δικαιώματος της ανεξαρτησίας αδύναμων γειτόνων και πληθυσμών δεύτερης κατηγορίας».

«Τιμώντας την επέτειο της Εθνεγερσίας μάς ξαναθυμόμαστε τι σημαίνει να αγαπάμε την πατρίδα μας, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς να μισούμε τις πατρίδες των άλλων, μαθαίνουμε να εκτιμούμε την αξία της ειρήνης αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη του αγώνα όταν η πατρίδα κινδυνεύει», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του Φιλελληνικού κινήματος που συνετέλεσε στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Θεοδόσιος Καρβουναράκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο ελληνικός πόλεμος της ανεξαρτησίας απολάμβανε ενθουσιώδη υποστήριξη από την αμερικανική κοινή γνώμη, όμως η αμερικανική κυβέρνηση όμως ήταν επιφυλακτική ως προς τη διαχείριση του ζητήματος. «Παρά τη φιλελληνική διάθεση των μελών της ο φόβος ανάληψης επαχθών διεθνών υποχρεώσεων αλλά και της δυσαρέσκειας των ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων, οδήγησε τους ιθύνοντες της νεαρής και ακόμη ευάλωτης Αμερικανικής Δημοκρατίας σε μια πολιτική ηθικής μόνον υποστήριξης και ευμενούς ουδετερότητας με γνώμονα την ανάληψη του μικρότερου δυνατού εθνικού κινδύνου. Οικονομικά επίσης συμφέροντα συνέτειναν στην επιλογή αυτής της πολιτικής», σημείωσε

Στην εκδήλωση, εκτός από τις Πρυτανικές Αρχές παρέστησαν μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμήτορες Σχολών και Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, του λοιπού διδακτικού προσωπικού, της φοιτητικής κοινότητας και των εργαζομένων. Το «παρών» έδωσαν, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Ακολούθησε η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συνταξιοδοτήθηκαν το 2023 και στα παιδιά των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας τα οποία εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.