Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Τα περίεργα της κάλπης στη Θεσσαλονίκη και γιατί πανοραμίτες ψήφισαν στη Θέρμη

Η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων σε ορισμένες από τις κάλπες των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής

Πολλά ενδιαφέροντα καθώς και κάποια περίεργα προκύπτουν από τη δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων σε ορισμένες από τις κάλπες των προχθεσινών εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής.

Για παράδειγμα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς πήγαν οι «εκλεκτοί» των δύο δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης οι οποίοι έχουν αναφορά στο Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ. Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, υποστήριξε ως γνωστόν την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Αντιθέτως, ο αντιδήμαρχός του Αντώνης Σαουλίδης ήταν ανοιχτά στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Στις πέντε κάλπες που στήθηκαν στον συγκεκριμένο δήμο, πρώτος μακράν των υπολοίπων αναδείχθηκε ο Ανδρουλάκης με 819 ψήφους, με δεύτερο τον Παπανδρέου με 522 και τρίτο τον Ανδρέα Λοβέρδο με 467. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, αυτή θα πρέπει να ήταν η πρώτη φορά που η «γραμμή» Σίμου στα εσωκομματικά, δεν πέρασε, στο βαθμό τουλάχιστον που θα επιθυμούσε.

Αντιθέτως, στον έτερο δήμο, αυτόν της Θέρμης, η «γραμμή» του δημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου υπέρ Ανδρουλάκη πέρασε για τα καλά. Συγκεκριμένα, στις τέσσερις κάλπες που στήθηκαν στον συγκεκριμένο δήμο ο ευρωβουλευτής έλαβε 474 ψήφους, έναντι 417 του Λοβέρδου και μόλις 181 του Παπανδρέου.

Αντικείμενο συζήτησης εκεί, έγινε η πολύ καλή επίδοση του Λοβέρδου, δεδομένου ότι, όπως πληροφορούμαι, ο πρώην υπουργός δεν διέθετε ισχυρούς τοπικούς υποστηρικτές. Κάποιοι, αναζητώντας την απάντηση στον γρίφο διαπίστωσαν ότι υπήρξε κάθοδος δεκάδων ψηφοφόρων από το Πανόραμα οι οποίοι, άγνωστο για ποιο λόγο, προτίμησαν να ψηφίσουν στη Θέρμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο κάλπες της Κοινότητας Θέρμης που είναι πλησιέστερα στο Πανόραμα (οι άλλες δύο ήταν σε Τρίλοφο και Βασιλικά) ο Ανδρουλάκης υπερείχε μόλις κατά μία ψήφο του Λοβέρδου (244 έναντι 243). Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι πανοραμίτες προτίμησαν να ψηφίσουν στη Θέρμη καθώς στο δήμο τους, γνωρίζουν ότι είναι προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε και στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ο Λοβέρδος ήρθε πρώτος με 241 ψήφους έναντι 187 του Ανδρουλάκη και 137 του Παπανδρέου.

Από την κυριακάτικη περιήγησή μου στα εκλογικά τμήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και από τη σύνθεση του ακροατηρίου στις συγκεντρώσεις των υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη διαπίστωσα ότι το άλλοτε βενιζελικό στρατόπεδο ήταν, στην πλειονότητά του, στο πλευρό του Ανδρουλάκη. Λογικό το βρίσκω, αν συνυπολογίσει κανείς τους αυτονόητους λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε να είναι με τον ΓΑΠ, αλλά ούτε και με τον Καστανίδη, όπως δεν θα μπορούσε να είναι ούτε και με τον Λοβέρδο. Θυμίζω ότι επί προεδρίας Βενιζέλου είχε διαγραφεί ο Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη διαπίστωσή μου είναι ότι υπέρ Ανδρουλάκη ήταν και πολλοί από το πάλαι ποτέ σημιτικό στρατόπεδο, όπως επίσης και αρκετοί γεννηματικοί. Κατόπιν αυτών νομίζω πως εξηγείται επαρκώς η καθαρή πρωτιά του Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη.