Skip to main content

Εκλογές στην Ταϊβάν: Πρωτιά για τον υποψήφιο που η Κίνα χαρακτήρισε «σοβαρό κίνδυνο»

Ο υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος, Κουμιντάνγκ (KMT), Χου Γιου-ι, παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Λάι Τσινγκ-τε για τη νίκη του

Ο Λάι Τσινγκ-τε, ο υποψήφιος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Ταϊβάν, κέρδισε το Σάββατο τις εκλογές που η Κίνα είχε χαρακτηρίσει ως επιλογή «μεταξύ πολέμου και ειρήνης». Ο υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος, Κουμιντάνγκ (KMT), Χου Γιου-ι, παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Λάι για τη νίκη του.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως με βάση τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος αποδοκιμάσθηκε από την Κίνα που τον χαρακτήρισε ως «σοβαρό κίνδυνο», εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας, είναι ο πρώτος που έφθασε τα πέντε εκατομμύρια ψήφους και βαδίζει προς τη νίκη.

Επισημαίνεται πως το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) του Λάι, το οποίο υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και απορρίπτει τις εδαφικές επιδιώξεις της Κίνας, διεκδικεί τρίτη θητεία, κάτι που θεωρείται πρωτοφανές στο πλαίσιο του ισχύοντος εκλογικού συστήματος της χώρας.

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στη πόλη Ταϊνάν, πριν από την ψηφοφορία, ο Λάι είχε ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία.