Skip to main content

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία, ώρα της κρίσης για Ερντογάν - Κιλιντσντάρολγου

Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα αποτελέσματα

Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 5 μ.μ  ώρα Ελλάδας και η καταμέτρηση των ψήφων έχει ήδη ξεκινήσει.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και οι Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία μετά από 20 χρόνια.

Και σε αυτό τον γύρο σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή του κοινού που είναι εξίσου μεγάλη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν.

Σημειώνεται ότι γύρω στις 18:30 αναμένεται να αρχίσει η ροή των αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο άγγιξε το εντυπωσιακό ποσοστό του 88,8% με τον Ερντογάν να προηγείται κατά 2,5 εκατομμύρια ψήφους.

Τώρα και οι δύο υποψήφιοι στόχευσαν στους 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, με την ελπίδα να καταφέρουν να τους πείσουν να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει ανατροπή και να αναδειχθεί νικητής ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται το μεγάλο φαβορί 

Ο Ερντογάν υπόσχεται μια νέα εποχή για τη χώρα, τον λεγόμενο «Αιώνα της Τουρκίας». Την ίδια ώρα ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπος με τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας και την τουρκική λίρα που κατρακυλά.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», είναι το πρώτο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Σημειώνεται ότι, όπως και στον α' γύρο των εκλογών, ο Ερντογάν μοίρασε χρήματα σε ψηφοφόρους στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε.
 

Πηγή φωτογραφίας: Anadolu Agency