Skip to main content

Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Χτύπημα από το «βαρύ έγκλημα» βλέπουν οι αρχές (vid)

Αστυνομικές πηγές τονίζουν πως ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις για την νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στην δράση της με παλαιότερες οργανώσεις

Αναστάτωση αλλά και ανησυχία προκάλεσε η έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στη 01:29 έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου προκαλώντας υλικές ζημιές στην πρόσοψη και τα τζάμια του κτηρίου καθώς και σε παρακείμενα κτήρια.

Έκρηξη βόμβας κοντά στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου (φωτο+video)

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο κρεμασμένη σε κάγκελο απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας μπροστά σε ένα υποκατάστημα τράπεζας, το οποίο είναι κλειστό καθώς είναι σε διαδικασία ανακαίνισης.

Συγκεκριμένα η βόμβα τοποθετήθηκε ακριβώς μπροστά από μια σειρά από λαμαρίνες που βρίσκονται εκεί λόγω της ανακαίνισης.

Οι κάμερες έχουν καταγράψει τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στη Σταδίου - Είχαν στόχο το υπουργείο Εργασίας

Οι ειδικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι η βόμβα τοποθετήθηκε εκεί προκειμένου το ωστικό κύμα της έκρηξης να κατευθυνθεί προς το Υπουργείο Εργασίας. Με άλλα λόγια οι λαμαρίνες λειτούργησαν σαν πολλαπλασιαστές της βόμβας.

Και όλα μαρτυρούν ότι πρόκειται για μια πολύ καλά μελετημένη ενέργεια.

Ηχητικό ντοκουμέντο από την έκρηξη της βόμβας κοντά στο υπουργείο Εργασίας – Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

Η ισχύς της βόμβας ήταν μεγάλη, όπως μαρτυρά και το βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφει τον ήχο της, ενώ από αυτή το μόνο που φαίνεται να έχει μείνει είναι ένα κομμάτι πανί από το σακίδιο στο οποίο ήταν τοποθετημένη και ένα από τη σακούλα.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο υπουργείο όπου έσπασαν τα τζάμια μέχρι τον πέμπτο όροφο, αλλά και σε γύρω κτήρια.

Σύμφωνα με το Open οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι η βόμβα περιείχε 3 με 5 κιλά εκρκηκτικής ύλης και ήταν καλά δεμένη στα κάγκελα του κτήρίου.

Πριν την έκρηξη προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο στην Εφημερίδα των Συντακτών. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εμφανίζονται σίγουροι ότι ήταν το ίδιο άτομο που τηλεφώνησε και τις δύο φορές.

Αρχικά ο άγνωστος προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το υπουργείο και επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε 40 λεπτά αλλά στην συνέχεια ξανατηλεφώνησε διευκρινίζοντας ότι ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το Υπουργείο στο υποκατάστημα της τράπεζας.

Επιπρόσθετα ο άγνωστος είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που εμφανίζεται για πρώτη φόρα.

Πάντως αστυνομικές πηγές τονίζουν πως ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις για την νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στην δράση της με παλαιότερες οργανώσεις.

Σαρώνουν τις κάμερες οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ

Ηδη οι αστυνομικοί έχουν πάρει το υλικό από τι κάμερες και έχουν εικόνα για το πώς μπορεί να τοποθέτησαν οι δράστες τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Την ίδια ώρα οι έμπειροι αστυνομικοί χαρτογραφούν τη διαδρομή που ακολούθησε ο δράστης ή οι δράστες τόσο πριν την τοποθέτηση του σακιδίου με τον εκρηκτικό μηχανισμό, όσο και το δρομολόγιο διαφυγής από το σημείο.

«Το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα»

«Το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην έκρηξη της βόμβας μιλώντας στον Open το πρωί: ««Μας ανησυχεί το χτύπημα, έχουμε εμπιστοσύνη στην αστυνομία», συμπλήρωσε.

Αξιωματικοί ωστόσο κάνουν λόγο για χτύπημα που φέρνει «ολική επαναφορά της τρομοκρατίας.