Skip to main content

ΝΑΤΟ για πυρηνικά στη Λευκορωσία: «Επικίνδυνη η στάση της Μόσχας» - Ανησυχία και από την Ευρώπη

Το Κίεβο ζητά την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλεία του ΟΗΕ και κάνει λόγο για πυρηνικό εκβιασμό του Κρεμλίνου

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα ανησυχία υπάρχει για το θέμα και στην Ευρώπη. H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει επίσης ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

«Ο Πούτιν είναι πολύ προβλέψιμος. Κάνοντας μια δήλωση για τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, παραδέχεται ότι φοβάται να χάσει και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τρομάξει με τις τακτικές αυτές», έγραψε στο twitter, ο Μικάιλο Ποντόλικα, σύμβουλος του Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Δεύτερον, δηλώνει για άλλη μια φορά τη συμμετοχή του στο έγκλημα. Παραβίαση της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Επιφυλακτικός ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ωστόσο, θέλοντας να ρίξει τους τόνους, παραμένει επιφυλακτικός για τα νέα σχέδια της Ρωσίας και επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι ο Πούτιν έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή του να τοποθετήσει πυρηνικά στη Λευκορωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δέσμευση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι σχολίασε σήμερα Κυριακή: «Θα πρέπει απλώς να παρακολουθήσουμε και να δούμε πού θα πάει αυτό».

«Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι έχει εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση ή ότι έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι στο «Face The Nation» του CBS.

Τόνισε επίσης ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «να αλλάξουν τη θέση (τους) όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή».