Skip to main content

Έκθεση ΓΣΕΕ: Η οικονομία βελτιώνεται, τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται

«Νούμερο ένα πρόβλημα η φτώχεια που θερίζει» - Η έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για ελληνική οικονομία και απασχόληση

Στα νούμερα της φτώχειας, της ανεργίας και της ακρίβειας που, όπως τόνισε, έχουν ρημάξει τη ζωή των εργαζόμενων και των συνταξιούχων αναφέρθηκε αναλυτικά ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτοπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Συνομοσπονδίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτήρισε ως νούμερο ένα πρόβλημα «τη φτώχεια που θερίζει» και παρέθεσε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι  «26,3% των συνανθρώπων ζει κάτω από το όριο φτώχειας».

Χαρακτήρισε ως «εξευτελιστικούς τους μισθούς και τις χαμηλές συντάξεις» και είπε ότι είναι «αναμενόμενο με τέτοιους μισθούς και συντάξεις πάνω από 2 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας».

«336.500 εργαζόμενοι αμείβονται με 500 ευρώ μεικτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος για να περιγράψει το κύμα φτώχειας. Είπε ακόμα ότι το 41% των συνταξιούχων παίρνει κάτω από 700 ευρώ μεικτά, την ώρα που τα τρόφιμα και το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί.

Ο κ. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι περισσότεροι από 900.000 άτομα είναι άνεργοι και μόνο το 14% αυτών παίρνει επίδομα ανεργίας.

Αναφερόμενος στους στόχους της ΓΣΕΕ είπε ότι είναι η γενναία αύξηση των μισθών, οι τριετίες και η επαναφορά του κατώτατου μισθού με διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων καθώς και «να σταματήσει η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια που κατατρώει τη σάρκα του κόσμου».

Έκανε λόγο εταιρείες που αρνούνται να δώσεις αυξήσεις, ενώ, όπως είπε, αυτές οι εταιρείες είναι «πρωταθλήτριες στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή» και είναι αυτές «που απελευθέρωσαν το σπιράλ του πληθωρισμού κι έχουν υπερκέρδη χωρίς να κάνουν καμία επένδυση». Πρόσθεσε, δε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει ο πρόεδρος της ΤτΕ η φοροδιαφυγή αγγίζει τα 18 δις ευρώ.  

Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για το εργασιακό ο κ.Φωτόπουλος είπε ότι «μας γυρίζει στον μεσαίωνα και καταργεί το πενθήμερο και την 8ωρη εργασία» και το χαρακτήρισε «κατάπτυστο και προκλητικό διότι θέλουν να μας πείσουν για το καλό μας.»

«Τινάζουν την ζωή μας στον αέρα. Ποιος εργαζόμενος έχει επιλογή στη ζωή του να δουλεύει 12 και 14 ώρες;» είπε και άσκησε δριμεία κριτική κατά του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη θυμίζοντας ότι η εντατικοποίηση της εργασίας θα αυξήσει τα εργατικά δυστυχήματα.

«Πέρσι είχαμε 108 νεκρούς πέρσι και φέτος μόνο το πρώτο 6μηνο 86 νεκρούς. Αντί να κοιτάξουν πως όλοι μας θα μπορούμε να ζήσουμε με ένα μισθό αξιοπρεπώς μας γυρίζουν στο μεσαίωνα, όταν εδώ και χρόνια έχουμε κατακτήσει 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες κοινωνική ζωή» κατέληξε ο κ. Φωτόπουλος.

Η έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για ελληνική οικονομία και απασχόληση  

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης παρουσίασε την ετήσια έκθεση- 190 σελίδων- του 2023 και αφορά την ελληνική οικονομία και απασχόληση επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία παρουσιάστηκε ανθεκτική στην κρίση πληθωρισμού, αφού το 2022 σημείωσε ρυθμούς μεγέθυνσης υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Επέστρεψε στην τάση μεγέθυνσης της περιόδου 2016-2019, καλύπτοντας το κενό που προκλήθηκε από την πανδημία».

Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι «κύριος μοχλός της οικονομικής μεγέθυνσης ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ η αύξηση των εισαγωγών υπερκάλυψε τα όποια οφέλη από την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η δυναμική της κατανάλωσης είναι φθίνουσα και οι επενδύσεις, μολονότι αυξήθηκαν, παραμένουν σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε όρους ΑΕΠ. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, η αδύναμη παραγωγική διάρθρωση της οικονομίας δημιουργεί μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές, με αποτέλεσμα η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας να συνοδεύεται από αυξητικές πιέσεις στο εμπορικό έλλειμμα».

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η περίοδος μετά την πανδημία και τα διαδοχικά lockdown υπήρξε δημοσιονομική ενίσχυση των εισοδημάτων, ενώ  οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ήταν θετικές για αρκετά συναπτά τρίμηνα από το 2021.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη διάβρωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος από τον πληθωρισμό, οδήγησαν τις αποταμιεύσεις εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν η δυναμική της κατανάλωσης είναι διατηρήσιμη. Αν και οι επενδύσεις ενισχύθηκαν, ο κύριος όγκος τους αφορά τις κατασκευές.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «το 2022 η εικόνα του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρουσιάστηκε βελτιωμένη σε σχέση με το 2019. Δεν μπορεί να ειπωθεί, όμως, το ίδιο και για το εξωτερικό χρέος της οικονομίας, το οποίο στο διάστημα 2019- 2022 αυξήθηκε κατά 132 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί τη χειρότερη καθαρή διεθνή επενδυτική θέση σε σχέση με το ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (-141%)»

«Η εικόνα που βγάζει η ελληνική οικονομία είναι σύνθετη. Ενώ εμφανίζει μια βελτίωση σε ορισμένα ποσοτικά μεγέθη της, σε πολλά ποιοτικά στοιχεία δείκτες της δείχνουν μία επιδείνωση. Αυτό προβληματίζει. Για παράδειγμα το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα της αγοραστικής δύναμης πλέον έχει υποβαθμιστεί από την 14η θέση που είχαμε το 2019, στην προτελευταία θέση το 2022. Το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα που έχει η χώρα δείχνει το διαχρονικό παραγωγικό της πρόβλημα που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με μια ουσιαστική στρατηγική ανάπτυξη. Η βελτίωση που δείχνει το ΑΕΠ σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο δημοσιονομικό έλλειμμα που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των δύο κρίσεων και οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους σε μια χώρα που μόλις έχει βγει από μία κρίση χρέους.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην αγορά εργασίας, ενώ το ποσοστό της ανεργίας και το ποσοστό της απασχόλησης δείχνουν να βελτιώνονται, εξακολουθούν να είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη. Εάν πάμε να δούμε ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας θα δούμε η ανεργία στις γυναίκες, στους νέους, η ανεργία σε μία σειρά από περιφέρειες της Ελλάδας είναι πάρα πολύ υψηλοί. Αυτό δείχνει ότι απαιτούνται περαιτέρω και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ένα άλλο από τα ευρήματα είναι το θέμα των μισθών. Η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπήρχε ουσιαστικός χώρος για αυξήσεις στους μισθούς κάτι που δεν έγινε και σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε σημαντική αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος του κόσμου της εργασίας» δήλωσε ο κ. Αργείτης.