Skip to main content

Εκθεσιακό κέντρο στη Σόφια θα κατασκευάσει ο «Δρομέας»

Project της ΕΕ, συνολικού ύψους 30,4εκατ. ευρώ
Τη  δημιουργία εκθεσιακού κέντρου στη Σόφια της Βουλγαρίας, συνολικού προυπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, προγραμματίζει η βιομηχανία Δρομέας με στόχο να αναβαθμιστεί περαιτέρω η δραστηριότητα της επιχείρησης, μέσω της θυγατρικής εμπορικής εταιρίας που διαθέτει στη γείτονα χώρα, ενώ στις Σέρρες ολοκληρώνει τον Οκτώβριο επένδυση ύψους 5εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Δρομέα κ. Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου
, μιλώντας στη voria.gr τονίζει ότι η εταιρία του βρίσκεται στη φάση αγοράς του οικοπέδου 3 στρεμμάτων στον περιφερειακό δρόμο της Σόφιας, όπου θα ανεγερθεί το νέο εμπορικό εκθεσιακό κέντρο του Δρομέα. Οι εργασίες κατασκευής, όπως αναφέρει, θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2010 και θα ολοκληρωθεί το εκθεσιακό κέντρο το 2011. Οσον αφορά την επένδυση που ολοκληρώνεται τον άλλο μήνα στην έδρα της εταιρίας που βρίσκεται στις Σέρρες, εξηγεί ότι  αφορά τον εκσυγχρονισμό  του μηχανολογικού εξοπλισμού όλων τω δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ξύλου, αλουμινίου και μεταλλικά εξαρτήματα.

Παρά την κρίση και τις πιέσεις που έχει δεχθεί η εταιρία του το α’ εξαμηνο του τρέχοντος έτους με ζημίες 1,023 εκατ. ευρώ και μείωση της τάξης του -41,2%, που παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Δρομέας το α΄ εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο κ. Παπαπαναγιώτου προβλέπει ότι η εταιρία του θα επανέλθει στην κερδοφορία στο τέλος του 2009. Την αισιοδοξία του αυτή τη στηρίζει στο νέο project της ΕΕ, συνολικού ύψους 30,4εκατ. ευρώ, που ανέλαβε ο Δρομέας  και ξεκίνησε τον Ιούλιο. Αναφέρει ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η αξία των παραδόσεων θα ανέλθει σε 2,5εκατ. ευρώ. Στο  τέλος του τρέχοντος έτους θα παραδοθεί ένα ακόμη τμήμα της υπογραφείσας συμφωνίας  αξίας 6 εκατ. ευρώ. Τα  ποσά αυτά, πιστεύει οτι  υπερκαλύπτουν τις απώλειες από την κρίση και τις ζημίες ύψους 1,023εκατ. ευρώ, που παρουσίασε το α΄ εξάμηνο του 2009. Προσθέτει ότι το συγκεκριμένο project ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2011, αλλά έχει παραταθεί για άλλα δυο έτη.  Εκτιμά ότι μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους ο Δρομέας θα  πλησιάσει τις πωλήσεις του 2008, με μια απόκλιση της τάξεως του σύν - πλήν 5 έως 10 % που θα επιφέρουν συνολικά αποτελέσματα θετικότερα. Τη θετική αυτή προοπτική τη στηρίζει και  στη συγκράτηση των γενικών δαπανών κατά 20% περίπου, έναντι του 2008, που επιδιώκει η εταιρία. Τα θετικά μηνύματα τα εκλαμβάνει ήδη για το γ΄ τρίμηνο του 2009, καθώς επισημαίνει οτι είναι καλύτερο από το β΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 20-30%, το οποίο ποσοστό διαφοροποιείται ανάλογα με το project ανά χώρα. Μεγαλύτερη κάμψη διαπιστώνει από χώρες της ΕΕ. Παραδέχεται ότι  μειώσεις παραγγελιών υφίστανται και στον τομέα του επίπλου, αλλά και στην παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτου. Ο  Δρομέας συνεργάζεται με τη Μερσεντές για την παραγωγή  εξαρτήματων σε φορτηγά της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Οσον αφορά την  κρίση διαβλέπει ότι στην Ελλάδα θα αργήσει να ξεπεραστεί και ευελπιστεί να παρασυρθεί θετικά από την ανάκαμψη, που θα επέλθει γρηγορότερα στις άλλες χώρες της ΕΕ. Και τη θέση αυτή την υποστηρίζει γιατί η εθνική οικονομία δεν μαστίζεται μόνο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και   « από πληθώρα άλλων χρόνιων γηγενών προβλημάτων, που λόγω πολιτικού κόστους δεν αντιμετωπίζονται και διογκώνονται χρόνο με το χρόνο», Το συνεχώς διογκούμενο χρέος του δημοσίου τομέα, πιστεύει ότι είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη γνώμη του πρέπει να ακολουθηθεί αυτό που υποστήριζε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και μεταγενέστεροι του «να μην καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά που παράγουμε ως χώρα». Θεωρεί απαραίτητο το  νοικοκύρεμα στο δημόσιο τομέα με περιορισμό των δημοσίων δαπανών.  Τάσσεται κατά των απολύσεων των εργαζομένων σε περίοδο κρίσης γιατί θεωρεί ότι η επιλογή αυτή   επιβαρύνει την αγορά. Στον Δρομέα σημειώνει ότι έγιναν απολύσεις, εκδηλώθηκαν εκούσιες αποχωρήσεις.

Η εταιρία Δρομέας ΑΒΕΕΑ ιδρύθηκε το 1979 και εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, με παραγωγικές και κτιριακές εγκαταστάσεις που ανέρχονται σε 55.000 τ.μ., επί οικοπέδου 115.0000 τ.μ. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία επίπλων γραφείου, διαχωριστικών τοιχωμάτων και συστημάτων αρχειοθέτησης, ολοκληρωμένων συστημάτων επίπλων κουζίνας και επίπλων σπιτιού.
Η εταιρία Δρομέας  έχει  διεθνή παρουσία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2007 το μερίδιο της εξαγωγικής της δραστηριότητας ήταν 27,5 % επί του συνολικού τζίρου της εταιρίας (19,75 εκατ. ευρώ). Διαθέτει θυγατρική εταιρία στην Σόφια  και διατηρεί συνεργασίες στην Αλβανία, την Ρουμανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανάληψη, τα τελευταία δύο χρόνια, διαφόρων projects κατασκευής εξαρτημάτων αλουμινίου, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας (Daimler AG και MTU), αναμένει να αυξήσει σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα του Δρομέα τα επόμενα χρόνια.
Η ανάληψη του τελευταίου project για την επίπλωση των υπηρεσιών της ΕΕ, κατά τον κ. Παπαπαναγιώτου είναι μια περαιτέρω πιστοποίηση και αναγνώριση των ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων που παράγει, αλλά και η συνέχιση των μεγάλων έργων που υλοποίησε στη μακρόχρονη διαδρομή του.

Στην  ελληνική αγορά επίπλου γραφείου, τονίζει ότι ο Δρομέας κατέχει ηγετική θέση και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πελατών της. Για το λόγο αυτό υλοποιεί τα τελευταία χρόνια τα μεγαλύτερα προγράμματα επιπλώσεων στην χώρα
Το 1999, είχε βραβευθεί από την ΕΕ με το βραβείον υγιειν «Πρόληψη» (Safe) για τα μέτρα που λαμβάνει και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για τηή και την ασφάλεια.
Επίσης, τον Ιούνιο του 2008, έλαβε από το υπουργείο Ανάπτυξης το 1ο Βραβείο  Επιχειρηματικής Αρίστευσης (στην κατηγορία μεγάλες επιχειρήσεις), στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» .  Το Εθνικό Βραβείο Επιχειρηματικής Αρίστευσης αποτελεί σημείο αναφοράς και συγκριτικής αξιολόγησης επιχειρήσεων στην Ελλάδα.