Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΕΚΤΟΣ ΕΛΚ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΟΡΜΠΑΝ;


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προκαλεί με την αντιευρωπαϊκή του καμπάνια. Θέλει να εμφανιστεί ως μάρτυρας στην ΕΕ ή υπερτιμά τις δυνάμεις του;

Με την τελευταία αντιευρωπαϊκή του καμπάνια ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, φαίνεται να ξεπέρασε κάθε όριο. Σε τέτοιο σημείο που το κόμμα του Fidesz κινδυνεύει να διαγραφεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν στις 20 Μαρτίου συνεδριάσει το προεδρείο του ΕΛΚ. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, εκπρόσωπος του ΕΛΚ επιβεβαίωσε ότι έχουν κατατεθεί 12 αιτήσεις από ισάριθμα ευρωπαϊκά κόμματα για να τεθεί επί τάπητος το θέμα. Σύμφωνα με το καταστατικό θα αρκούσαν μόνο 7 αιτήσεις για να μπει στην ημερήσια διάταξη.

Τακτικιστής ο Όρμπαν

«Ο Βίκτορ Όρμπαν ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζοσέφ Ντολ στη διαδικτυακή πύλη welt.de. Και δεν έχει άδικο. Σε ολόκληρη την Ουγγαρία κυκλοφορούν αφίσες με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που προέρχεται από το συντηρητικό ΕΛΚ, και τον πολυεκατομμυριούχου Ζορζ Σόρος σε καθόλου κολακευτική στάση. Από κάτω οι αφίσες συνοδεύονται από φράσεις, ότι οι δύο στηρίζουν την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαψεύσει κάθε τέτοια πρόταση με συγκεκριμένα στοιχεία. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήκουν τα δύο γερμανικά χριστιανικά κόμματα, από τα οποία προέρχεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ. Εάν το ΕΛΚ αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν αποκλείεται ο Βέμπερ να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.

Ο Όρμπαν είναι καλός τακτικιστής και κρατά την υπόσχεσή του μέχρι τώρα, ότι θα στηρίξει τον Βέμπερ στις ευρωεκλογές. Σε όλους τους άλλους τομείς όμως επικρατεί διαφωνία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη ψήφο μεγάλου αριθμού ευρωβουλευτών από το ΕΛΚ ξεκίνησε νομική διαδικασία επί τη βάσει του άρθρου 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας. Υπέρ ψήφισε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Τελεσίγραφο Βέμπερ

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι συντηρητικοί πολιτικοί είχαν στηρίξει επί χρόνια τον Όρμπαν, όταν η χώρα του απομακρύνονταν σταδιακά από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ο ίδιος έκανε καψώνια στον τύπο και μετέφερε μεγάλο τμήμα της κοινοτικής βοήθειας στις τσέπες εξαρτώμενων από εκείνον ολιγαρχών. Για τον Βέμπερ το ποτήρι ξεχείλισε, όταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός πέταξε από τη χώρα του το περιώνυμο πανεπιστήμιο CEU, που ίδρυσε ο Τζορτζ Σόρος. «Μου υποσχέθηκε ότι δεν θα το έκανε» είπε ο Βέμπερ στο politico.com. Μιλώντας στη Bild ο Βέμπερ έθεσε τελεσίγραφο. Για να παραμείνει το Fidesz στο ΕΛΚ ζήτησε από τον Όρμπαν να σταματήσει την καμπάνια κατά του Γιούνκερ, να ζητήσει συγγνώμη από τα άλλα κόμματα και να επιτρέψει την επιστροφή του CEU στη Βουδαπέστη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν θέλει ούτε να το ακούσει και αντιτείνει ότι η απουσία των 13 ευρωβουλευτών του κόμματός του θα είναι «οδυνηρή» για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι αφίσες του Γιούνκερ θα παραμείνουν μέχρι τις 15 Μαρτίου και θα αντικατασταθούν από αφίσες του Σόρος και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Ο Τίμερμανς είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και άρα αντίπαλος του Βέμπερ. Γι' αυτό πολλοί επικριτές του Τίμερμανς στο ΕΛΚ αποκαλούν τον Όρμπαν «χρήσιμο ηλίθιο».

«Εμείς μιλάμε για την Ευρώπη»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατ' ουσίαν δε θέλει να τεθεί εκτός ΕΛΚ το κόμμα του. Θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στο ΕΛΚ, να το συνδιαμορφώσει, να το επαναφέρει στις χριστιανικές του ρίζες, να το στρέψει πολιτικά προς την άκρα δεξιά για να συναντήσει ιδεολογικά κόμματα, όπως αυτό του Σαλβίνι. Ο αγαπημένος προπαγανδιστής του Τσολτ Μπάγερ το διατύπωσε σε ένα άρθρο του ως εξής: «Λοιπόν, κύριε Βέμπερ, η κατάσταση είναι τέτοια που δεν πρέπει να μιλάτε εσείς για την Ευρώπη, για την Ευρώπη μιλάμε εμείς».

Γκρέγκορ Μάιερ/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου            

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ